PREDSEDNIČE, SPREMA SE GRAĐANSKI RAT! Francuski generali uputili dramatično pismo Makronu! (VIDEO)

Autor:

Svet

25.04.2021

08:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši francuski generali i vojno osoblje su u pismu upozorili predsednika Emanuela Makrona da deluje protiv nadiruće opasnosti mržnje zbog socijalnih tenzija, verskog ekstremizma ili se u budućnosti suoči sa situacijom sličnom građanskom ratu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

Otvoreno pismo je inicijativa penzionisanog oficira žandarmerije Žan-Pjera Fabre-Bernadaka koja je objavljena na njegovom blogu Place Armes, internet zajednici vojnih službenika.

Potpisalo ga je 20 penzionisanih generala i više od 1.000 zvaničnika različitog ranga u vojsci, policiji i žandarmeriji koji su tvrdili da u trenutnim okolnostima ne mogu ostati „ravnodušni“ i „pasivni gledaoci“.

- Opasnosti se povećavaju, nasilje se povećava iz dana u dan. Ko bi pre deset godina predvideo da će jednom profesoru biti odsečena glava kad napusti fakultet? -pita se u pismu, napominjući sve veće socijalne probleme, verski ekstremizam i "mrske i fanatične partizane".

U pismu se navodi da je islamizam u Francuskoj rezultirao pokušajem stvaranja okruga „tamo gde se zakoni Republike ne primenjuju“ i „pretvaranja u teritorije podložne dogmama suprotno našem ustavu“.

Tvrdi da vladajuća sila koristi policiju kao opunomoćenika i žrtvenog jarca u demonstracijama poput žutih prsluka kroz koje Francuzi izražavaju očaj.

Pismo podstiče vladajuću raspravu da se krene dalje od „tihovanja i mržnje“ i postupa u suprotnom, biće odgovorno za građanski rat i nekoliko smrtnih slučajeva nastalih u rastućem haosu.

Fabre-Bernadak čija najnovija knjiga Prokleta Francuska – između medijskog linča i svakodnevnog nasilja, objavljena prošlog meseca, takođe govori o sličnim narativima i prelomima u francuskom društvu zasnovanim na identitetima poput fašističkog, islamofobnog i homofobnog.

U raspravi na Sud radiju ranije ove nedelje, rekao je da se plaši trenutne situacije koja vodi ka eksploziji.

Neću reći reč građanski rat, ali nije daleko“, rekao je.

Pismo je podržala liderka krajnje desnice Marine Le Pen na desničarskoj vesti Valee Akruel.

Zabrinutost koju hrabro izražavate ne može ostati u fazi izražavanja ogorčenja, koliko god moćna bila. U demokratiji je potrebna potraga za političkim rešenjem koje se mora materijalizovati kroz projekat smenjivanja“, rekla je, pozivajući penzionisano vojno osoblje da se pridruži njenoj kampanji na predsedničkim izborima 2022. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Aleks

25.04.2021 13:55

Primili previše azilanata. U Parizu ima više drugih nacionalnosti nego Francuza.

Li Sek

28.04.2021 07:07

Sva sreća imamo egzemplar Kosova, kako bi svetska zajednica mogla brzo da reaguje i zaštiti goloruko stanovništvo od pretećeg genocida sa silovanjem. Odvojiti bezbednosnu zonu sa centrom u Avinjonu, a kasnije formirati u nezavisnu Džamahiriju. Generale odmah pohapsiti. Nevladine organizacije My too, BLM i Lekari bez granica hitno da se aktivno uključe. Sve vreme Parizu pretiti bombardovanjem.