FRANCUSKI PREDSEDNIK DOBIJA GLAVNU ULOGU U DIJALOGU: Makron ispunjava obećanje, preuzima REŠAVANJE KOSOVA!

Autor: T. Kovačević-T. Bujišić

Vesti

22.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron preuzima konce i glavnu reč u dijalogu Beograda i Prištine. Obećanje koje je dao tokom posete Beogradu u julu 2019. da će biti uz Srbiju, kao i da će podržati kompromis, a ne nametnuta rešenja za Kosovo, sada će biti realizovano.

RepublikaFoto: Tanjug
Emanuel Makron i Aleksandar Vučić

Prilika da ispuni datu reč otvoriće se vrlo brzo, i to u Parizu. Na Makronov poziv u francuskoj prestonici razgovaraće predstavnici Beograda i Prištine. Prethodno će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Briselu (26. aprila), pod okriljem Evropske unije, razgovarati sa predstavnikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

- Makronov fokus je na nastavku dijaloga koji treba da dovede do konkretnih dogovora. Francuski lider otvoreno je govorio da nije za nametnuta rešenja, kao i da trajno rešenje za Kosovo može da bude samo ono koje dogovore dve strane. Za razliku od većine zapadnih političara, Makron je na pozicijama koje podrazumevaju uvažavanje srpskih interesa. To konkretno znači da se neće tražiti da samo Beograd pravi ustupke, da se neće vršiti pritisci da se jedna strana svega odrekne kako bi druga profitirala - navode diplomatski izvori Srpskog telegrafa.

BEZ UVIJANJA

Ističu da ovo nije prvi put da Makron zahteva konkretne poteze od Prištine:

- Tako je bilo i kada su uveli takse na srpsku robu. Ulazio je u otvoreni klinč sa Nemačkom, koja od Srbije zahteva bezuslovno priznaje kosovske nezavisnosti. Pozivom predstavnicima Beograda i Prištine da se sastanu u Parizu, pod njegovim pokroviteljstvom, dokazuje da Makron nije odustao od traganja za kompromisnim rešenjem, ali i od namere da se nametne za vodećeg evropskog lidera.

Vučić o dijalogu sa Prištinom

Srpski i francuski poslednji susret imali su 1. februara u Parizu, a posle tih razgovora Vučić je govoreći o Kosovu i onome što je pričao sa Makronom rekao:

- To nije lako pitanje, svi treba da se maksimalno uključe kako bi se postiglo kompromisno rešenje za obe strane

- Uvek sam bio spreman da saslušam predsednika Makrona i njegove inovativne ideje

- Nadamo se da ćemo uz vođstvo predsednika Makrona moći da uradimo nešto u narednom periodu

Francuski šef države nedavno je, posle sastanka sa srpskim kolegom, bez uvijanja izjavio da podržava Aleksandra Vučića, njegovu spremnost i rizik koji je preduzeo predlaganjem, kako je naglasio, inovativnih rešenja.

- Jedina rešenja koja mogu dovesti do napretka po ovom pitanju - jako intimnoj temi za vašu zemlju (Srbiju), jesu ona koja su prihvaćena s obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da konačno rešimo ovo ključno pitanje u srži naše Evrope - istakao je Makron.

Istovremeno, francuski predsednik potvrdio je da će pomoći u postizanju dogovora:

- Biću uz vas da napredujete po pitanju normalizacije odnosa i težnji da se izgradi mir i stabilnost u tom regionu.

BITKA ZA LIDERA

Bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje da je dobro što Vučić ide u Francusku:

- Dobro je što je on prihvatio tu igru jer nam je Francuska prijatelj. Treba prema svakoj velikoj zemlji tako da se ponašamo i da gradimo čvrste i sigurne odnose s velikim silama. Najgora opcija je da je otuđimo i da od nje pravimo neprijatelja, a ishod ćemo videti.

Jovanović smatra i da je važno da se u Parizu ponovo čuju i interesi Srba.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić objašnjava da odlazak nemačke kancelarke Angele Merkel ostavlja EU bez pravog lidera. U tom kontekstu, Makron želi da se nametne za lidera koji je sposoban da problem Kosova pokrene s mrtve tačke i oživi dijalog:

- Namera mu je da pomeri s mrtve tačke stvari oko dijaloga i oko eventualnih rešenja. Vide se i dobri odnosi dvojice predsednika Vučića i Makrona, kao i naša želja da odnose s Francuskom podignemo na najviši nivo. Zato je važno da Evropska unija, sa Makronom na čelu, zauzme jedan čvršći i ozbiljniji stav koji će pokazati albanskoj strani da oni nisu ona strana kojoj je sve dozvoljeno.

RepublikaFoto: Predsedništvo Srbije

U septembru gost Beograda

Francuski predsednik nije krio oduševljenje tokom posete Beogradu u julu 2019, čak je i govor na Kalemegdanu održao na srpskom. Tokom poslednjeg susreta s Vučićem Makron je govorio o ovoj poseti. Pored toga, dogovorena je nova poseta francuskog lidera Srbije za septembar.

Obojica predsednika su poručili da će u septembru u Beogradu biti potpisano mnogo ugovora koji će još ojačati saradnju dve zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading