FRANCUSKA SE SPREMA ZA RAT! Emanuel Makron dao zeleno svetlo: PRETI NAM SUKOB DRŽAVA VISOKOG INTENZITETA

Autor: Republika

Svet

03.04.2021

15:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron aminovao je najveće vojne vežbe svojih oružanih snaga u poslednjih nekoliko decenija, čime ta zemlja prestaje da bude učesnik samo mirovnih operacija, a kao poseban izazov istaknute su Rusija i Turska.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron dao zeleno svetlo za vojne vežbe

Francuske oružane snage počele su masovne pripreme za rat velikih razmera i, kako je navedeno iz Pariza, sukob država visokog intenziteta "budući da je svet postao jedno izuzetno nebezbedno mesto". 

Reč je o vojnoj vežbi "Orion" koja je planirana za 2023. u šumama i ravnicama regije Šampanja-Ardeni, a za koju je zeleno svetlo dao lično predsednik Francuske Emanuel Makron. Vežba će trajati nekoliko dana i u nju će biti uključen čitav niz francuskih vojnih kapaciteta u obimu kakav nije testiran decenijama.

Planirano je učešće oko 10.000 vojnika, kao i vazduhoplovstva i mornarice, a vežbi bi mogle da se priključe i belgijske, britanske i američke snage.

Inače, bauk rata velikih razmera sada je toliko raširen u francuskom vojnom promišljanju da scenario ima svoju skraćenicu: HEM ili hipoteza vežbanja (hipoteza o velikom angažovanju). Pretpostavljeni protivnici su neimenovani, ali analitičari ističu kako je to očigledno Rusija, ali i Turska i jedna severnoafrička zemlja.

Interesantno je da najava masovnih vojnih vežbi predstavlja krucijalni pomak za francuske snage koje su godanama unazad, kada su u pitanju oružane snage, bile uglavnom angažovane u mirovnim operacijama. Vremenom su počele da se angažuju u suzbijanju pobuna i antiterorizmu, a u svojoj strateškoj viziji za 2030, objavljenoj prošle godine, general Tijeri Burkhard, šef francuske vojske, pozvao je na pripremu za sukob država visokog intenziteta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Francuska vojska neće više biti angažovana samo u mirovnim operacijama  

- Apsolutno moramo da se pripremimo za opasniji svet - rekao je nedavno general Burkhard za Ekonomist.  

Francuska vojska trenutno ima 5.100 vojnika stacioniranih u Sahelu. Buduće operacije "mogle bi da uključuju brigade ili diviziju", što znači 8.000-25.000 vojnika.

Kada je Makron izabran za predsednika 2017. godine, oružane snage su u početku sumnjale u njegovu posvećenost izdvajanju za vojsku. Nakon što je nametnuo rundu kratkoročnih rezova, javno je ušao u sukob sa generalom Pjerom de Vilijersom, tada šefom upravnika generalštaba, zbog čega je Vilijers podneo ostavku. Međutim, od tada je Makron održao predizborno obećanje da će uložiti velika sredstva u francusku vojsku.

Budžet za odbranu za period 2019-2025. značajno je uvećan, uz godišnju potrošnju od 50 milijardi evra do kraja perioda, što će tada biti 46 odsto više u odnosu na nivo iz 2018. 

Suština francuske vojne modernizacije je program "Škorpion", projekat vredan 6,8 milijardi dolara za zamenu praktično svakog frontalnog motorizovanog i oklopnog vozila u vojsci, nadogradnju tenka "Lekler" iz devedesetih i njihovo povezivanje preko nove digitalne mreže. Ideja je da prva potpuno opremljena brigada "Škorpiona" bude spremna do 2023.  

Ti napori ka modernizaciji u skladu su sa NATO prioritetima i željom Makrona da Evropa ojača svoju autohtonu odbranu, mada se Francuska i drugi i dalje oslanjaju na američku podršku za ključna sredstva koja omogućavaju vazduhoplovnu i protivvazdušnu odbranu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan 

Pored istočne Evrope, Francuska je sve više zaokupljena i jugom. U istočnom Mediteranu, Francuska i Turska su došle u sukob oko Libije, Sirije i Kipra, što je primoralo francuskog predsednika da pošalje prošlog avgusta dva ratna aviona i fregatu u grčke vode.

Francuska je, takođe, duboko umešana u Indo-Pacifik, gde u njenim prekomorskim teritorijama živi 1,6 miliona francuskih državljana i gde se nalazi 7.000 njenih vojnika. Mornaričko prisustvo Francuske je neprekidno u tom području.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mica Haubica

04.04.2021 19:26

od Rusa će popiti Baklavu ko i Napoleon, izvolte