ZAPLENJENO 103 MILIONA DOLARA! Falsifikovane novčanice bile u putu za SAD!

Autor:

Svet

05.04.2024

20:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lažne novčanice pravljene za filmske potrebe.

ZAPLENJENO 103 MILIONA DOLARA! Falsifikovane novčanice bile u putu za SAD!

Foto: pixabay.com

Dolari

U Nemačkoj je nedavno izvršena velika zaplena falsifikovanih dolarskih novčanica koje su, prema navodima kriminalističke policije Šlezvig-Holštajna, bile namenjene za slanje u Sjedinjene Američke Države. Novčanice su pronađene u 75 kartonskih kutija koje su bile uskladištene u jednom stanu i na dve kompanijske adrese. Prema informacijama američkih vlasti, istraga je dovela do firmi u vlasništvu osumnjičenog koji je, kako se sumnja, u prošlosti "izvozio" falsifikovani novac u SAD.

Lažne novčanice pravljene za filmske potrebe

Novčanice su navodno pravljene za potrebe filmske produkcije, ali pažljivijim sagledavanjem se prepoznaju kao lažne. Ipak, kako ističu nemačka centralna banka i američke vlasti, postoji opasnost da se ove falsifikovane novčanice lako mogu pobrkati sa pravim u svakodnevnom životu.

Sumnja se na turskog veletrgovca

Prema saopštenju policije Šlezvig-Holštajna, krivotvorene novčanice potiču od jednog veletrgovca iz Turske, koji je za privremeno skladištenje novčanica koristio firme osumnjičenog u Jibeku, mestu pored granice Nemačke i Danske. Osumnjičeni, državljanin Turske star 42 godine, trenutno se suočava sa istragom na osnovu nemačkih zakona o borbi protiv falsifikata, iako nije uhapšen.

Falsifikovanje novčanica je ozbiljan problem sa kojim se suočavaju mnoge zemlje širom sveta. U većini slučajeva, falsifikatori pokušavaju da reprodukuju novčanice visoke vrednosti kako bi ih uveli u legalni novčani sistem i tako ostvarili profit. Međutim, države konstantno unapređuju svoje tehnologije zaštite kako bi sprečile ove nelegalne aktivnosti.


Tehnike falsifikovanja

Falsifikatori koriste različite tehnike kako bi napravili verodostojne kopije novčanica. Neke od tih tehnika uključuju digitalnu štampu, fotokopiranje, hemijske tretmane i čak ručno crtanje. U nekim slučajevima, falsifikatori čak pokušavaju da izdvoje specifične delove novčanice kako bi ih iskoristili za stvaranje lažnih primeraka.

Zaštita novčanica

Države širom sveta ulažu ogromna sredstva u istraživanje i razvoj novih tehnologija zaštite novčanica. To uključuje upotrebu specijalnih boja, vodenih žigova, holografskih elemenata i drugih tajnih obeležja koja čine novčanice teško reprodukovanim. Pored toga, novčanice su često izrađene od specifičnih materijala koji ih čine otpornim na falsifikovanje.

Kazne za falsifikovanje

Zakonodavstvo širom sveta stavlja veliki akcenat na suzbijanje falsifikovanja novca. Osobe uhvaćene u ovakvim aktivnostima suočavaju se sa ozbiljnim pravnim posledicama, uključujući zatvorske kazne i visoke novčane kazne. Pored toga, države sarađuju međusobno kako bi uhvatile i procesuirale falsifikatore na međunarodnom nivou.

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading