PRETNJE VAŠINGTONA URODILE PLODOM: Izrael napravio prvi ustupak nakon zločina nad sedam humanitarnih radnika u Gazi (VIDEO)

Autor:

Svet

05.04.2024

13:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blinken je takođe naveo da Izrael mora da se pobrine da stanovništvo bude zaštićeno u napadima koje vrši u Gazi

PRETNJE VAŠINGTONA URODILE PLODOM: Izrael napravio prvi ustupak nakon zločina nad sedam humanitarnih radnika u Gazi (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

SAD pozdravljaju najnovije odluke Izraela kojima se omogućava dostava više humanitarne pomoći stanovištvu u Pojasu Gaze, ali njihov uspeh će se meriti rezultatima na terenu, izjavio je danas američki državni sekretar, Entoni Blinken.

On je, u obraćanju sa liderima EU u Belgiji, dodao da će SAD pratiti kako se situacija odvija u narednim danima i nedeljama, prenosi Rojters. Blinken je rekao da će Vašington "pomno posmatrati" specifične pokazatelje kao što su broj kamiona koji dolaze do Pojasa Gaze, kao i procenu rizika od gladi.

On je takođe naveo da Izrael mora da se pobrine da stanovništvo bude zaštićeno u napadima koje vrši u Gazi, tako što će "maksimizirati sve napore da zaštiti civile" i naglasio da je neprihvatljivo, kako je naveo, "imati toliko ljudi uhvaćenih u unakrsnoj vatri, ubijenih i povređenih".

Foto: Tanjug/AP

Entoni Blinken

Izraelske vlasti su odlučile da privremeno otvore luku Ašdod za humanitarne isporuke i prelaz Erez u severnom pojasu Gaze, a takođe će povećati količinu pomoći iz Jordana koja ulazi preko prelaza Kerem Šalom.

Izraelsko saopštenje usledilo je nekoliko sati nakon što su predsednik SAD, Džozef Bajden, i Netanjahu prvi put razgovarali od napada izraelske vojske u centralnoj Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika iz Svetske centralne kuhinje.

Američki predsednik je nagovestio da bi politika njegove administracije u vezi sa izraelskim ratom protiv Hamasa mogla dramatično da se promeni ako Izrael ne preduzme korake za bolju zaštitu humanitarnih radnika i povećanje isporuka hrane u Gazu i pozvao na hitan prekid vatre da bi se to učinilo, navodi Tajms of Izrael.

Stejt department je ranije najavio da će Blinken danas u Briselu učestvovati na trilateralnom sastanku SAD, EU i Jermenije, zajedno sa predsednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen, i jermenskim premijerom, Nikolom Pašinjanom. Blinken je juče u Briselu učestvovao na sastanku ministara inostranih poslova NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading