TRESLO SE JAKO: Razoran zemljotres pogodio Papuu Novu Gvineju, nastradala ŽENA I DVOJE DECE

Autor:

Svet

25.03.2024

07:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema izveštaju PNG-ovog dnevnog lista Post Courier, žrtve uključuju majku i njeno dete u selu Jikinumbu, kao i dečaka u selu Sotmeri.

TRESLO SE JAKO: Razoran zemljotres pogodio Papuu Novu Gvineju, nastradala ŽENA I DVOJE DECE

Foto: Ilustracija: Republika.rs, Shutterstock, Tanjug/AP

Lokalni mediji su izvestili da je zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihtera pogodio severni deo Pacifičke ostrvske zemlje Papue Nove Gvineje, prouzrokujući veliku štetu. Prema podacima američkog Geološkog zavoda, zemljotres se dogodio u nedelju oko 6.22 po lokalnom vremenu, sa epicentrom na 4,139 stepeni južne geografske širine i 143,159 stepeni istočne geografske dužine, otprilike 38 kilometara istočno-severoistočno od Ambuntija, na dubini od 40,2 km.

Posledice zemljotresa

Posledice zemljotresa su bile pogubne, sa više od 70 kuća uništenih i, nažalost, tri osobe su izgubile život. Prema izveštaju PNG-ovog dnevnog lista Post Courier, žrtve uključuju majku i njeno dete u selu Jikinumbu, kao i dečaka u selu Sotmeri. Ove tragične vesti su duboko potresle lokalnu zajednicu i izazvale veliku zabrinutost širom zemlje.

Reakcije i pomoć

Nakon ovog razornog događaja, vlasti i humanitarne organizacije su odmah reagovale kako bi pružile pomoć pogođenim područjima. Hitne službe su upućene na teren kako bi pružile medicinsku pomoć povređenima i pružile podršku stanovništvu koje je pretrpelo gubitke. Takođe, pokrenute su akcije prikupljanja humanitarne pomoći, a susedne zajednice su se mobilisale kako bi pružile podršku onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Preventivne mere i planovi za rekonstrukciju

Ovaj zemljotres je podsetnik na važnost preventivnih mera i pripreme za prirodne katastrofe. Vlasti i stručnjaci ističu potrebu za jačanjem građevinskih standarda i edukacijom stanovništva o postupanju u slučaju zemljotresa. Takođe, ističe se važnost brze rekonstrukcije uništenih domova i infrastrukture kako bi se pogođenim zajednicama pružila podrška u obnovi i oporavku.


Zemljotres jačine 6,9 stepeni Rihtera ostavio je dubok trag razaranja i gubitka u severnom delu Papue Nove Gvineje. Međutim, solidarnost i brza reakcija lokalnih i međunarodnih institucija pružaju nadu za obnovu i oporavak pogođenih područja, dok se istovremeno naglašava važnost preventivnih mera kako bi se smanjio uticaj budućih prirodnih katastrofa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading