BAJDEN U VELIKOM PROBLEMU PRED REIZBOR: Grupa od 16 američkih saveznih država podnela tužbu protiv šefa Bele kuće, ugrožena i Evropa

Autor:

Svet

22.03.2024

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

SAD je danas najveći snabdevač Evrope ukapljenim gasom i uvoznici upozoravaju da bi zabrana mogla imati negativne posledice po energetsku sigurnost Starog kontinenta

BAJDEN U VELIKOM PROBLEMU PRED REIZBOR: Grupa od 16 američkih saveznih država podnela tužbu protiv šefa Bele kuće, ugrožena i Evropa

Foto: Tanjug/AP

Džozef Bajden

Grupa od 16 američkih saveznih država podnela je tužbu protiv predsednika, Džoa Bajdena, i ministra energetike zbog obustave izdavanja dozvola za izvoz ukapljenog prirodnog gasa (LNG).

Krajem januara predsednik Bajden pauzirao je izdavanje dozvola za izvoz LNG-a, a Ministarstvo energetike najavilo je analizu njihovog uticaja na ekonomiju i okolinu.

Zabrana je neustavna i krši odredbu o prioritetnom statusu izvoza i politiku samog Ministarstva energetike, tvrdi kancelarija teksaškog državnog tužioca, Kena Pakstona, u saopštenju objavljenom juče.

- Teksas je glavni proizvođač sirove nafte i prirodnog gasa u državi i zabrana Bajdenovog kabineta naškodiće teksaškoj ekonomiji i milionima koji se oslanjaju na nabavku iz Teksasa - stoji u saopštenju.

Uz Teksas, grupa uključujue i saveznu državu Luizijanu, takođe važnog proizvođača gasa u okviru SAD. Zabrana je posebno zabrinula Evropu koja danas kupuje više od 60 posto američkog izvoza

SAD je danas najveći snabdevač Evrope ukapljenim gasom i uvoznici upozoravaju da bi zabrana mogla imati negativne posledice po energetsku sigurnost Starog kontinenta u budućnosti, na primer, u obliku povećanja cena zbog nedostatne količine gasa na tržištu, kako ističe najveći nemački trgovac Uniper.

Portparol Evropske komisije izjavio je početkom februara da američka odluka "neće na kratki ni na srednji rok uticati na sigurnost snadbevanja plinom u EU". Vodeća japanska elektroenergetska kompanija JERA izjavila je pak da bi američka obustava novih projekata, potraje li, mogla negativno uticati na snabdevanje Japana, ali i sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading