"NEĆEMO DOZVOLITI DA UKRAJINA PROPADNE" Ohrabrujuće vesti za Kijev iz Rajmštajna (VIDEO)

Autor:

Svet

19.03.2024

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, najavio je da Rusija planira novu ofanzivu krajem proleća ili početkom leta.

"NEĆEMO DOZVOLITI DA UKRAJINA PROPADNE" Ohrabrujuće vesti za Kijev iz Rajmštajna (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Sekretar odbrane Sjedinjenih Američkih Država, Lojd Ostin, danas je, na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, poručio da Vašington neće dozvoliti "da Ukrajina propadne".

- SAD neće dozvoliti da Ukrajina propadne. Ova koalicija neće dozvoliti da Ukrajina propadne - rekao je Ostin na početku sastanka predstavnika 50 država koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

Sastanak se održava u američkoj vojnoj bazi Rajmštajn, u Nemačkoj.

Usled poteškoća predsednika SAD, Džoa Bajdena, da ubedi Kongres da izdvoji dodatni novac, Ostin pokušava da ubedi saveznike da će SAD nastaviti da podržava rat protiv Rusije.

Visoka saradnica u Evropskom centru Atlanskog saveta, Rejčel Rico, ukazala je da je zvaničnicima SAD sve teže da posete Evropu sa obećanjem dugoročne podrške Ukrajini, jer je ona "u suprotnosti sa onime što se događa na Kapitol Hilu".

Zvaničnici SAD upozoravaju da će manjak podrške Ukrajini, usled fokusa Bajdenove administracije na rat u Gazi, rezultirati njenom nemogućnošću da se odbrani od Rusije.

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, najavio je da Rusija planira novu ofanzivu krajem proleća ili početkom leta.

Podsetimo, ukrajinski ministar finansija, Sergej Marčenko, objavio je "Plan B" za slučaj izostanka pomoći Sjedinjenih Američkih Država, a na osnovu koga će Ukrajina tražiti od članica organizacije G7 da povećaju iznos pomoći Kijevu ukoliko američki Kongres ne donese odgovarajuću odluku.

Marčenko je izrazio nadu da će se podrška Kongresa Ukrajini ipak nastaviti i da za to postoji osnov.

- Varijanta B je da se obratimo svim državama G7, ukoliko ne budemo dobili dovoljnu podršku od SAD kako bi uvećali iznose svojih izdvajanja i da bi zamenili SAD - kazao je Marčenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading