NOVI ŠAMAR ZA TEKSAS: Bajden likuje, da li ovo znači da počinje veliki sukob u državi?

Autor:

Svet

20.03.2024

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Džo Bajden može svakako da bude zadovoljan odlukom Apelacionog federalnog suda

NOVI ŠAMAR ZA TEKSAS: Bajden likuje, da li ovo znači da počinje veliki sukob u državi?

Foto: Tanjug/AP

Apelacioni federalni sud blokirao je zakon američke države Teksas o migracijama samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud SAD saopštio da bi mera, poznata kao SB4, mogla da stupi na snagu dok se parnica nastavlja.

Federalni Apelacioni sud sa sedištem u Nju Orleansu naložio je u utorak uveče da se sporni novi zakon o migracijama u Teksasu pauzira samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud SAD rekao da bi zakon mogao da stupi na snagu, objavio je NBC njuz.

Taj apelacioni sud jutros sluša argumente o tom pitanju. Prema zakonu Teksasa o migracijama, policiji bi bilo dozvoljeno da hapsi migrante koji ilegalno pređu granicu iz Meksika i izriče krivične kazne.

Zakon bi takođe ovlastio sudije Teksasa da naređuju da se ilegalni migranti deportuju u Meksiko.

Zakon, koji je u decembru potpisao republikanski guverner Teksasa Greg Abot, tretira ilegalni ulazak u Teksas kao krivično delo i dozvoljava teksaškim sudovima da nalože deportaciju imigranata, iako je sprovođenje imigracionih zakona u nadležnosti savezne vlade. 

Pojedini mediji istakli su još početkom godine da bi spor oko nadležnosti državne i savezne policije u Teksasu mogao u jednom momentu da eskalira u veliki sukob, pa čak i građanski rat.

Za sada naravno nema ništa od toga, ali je očigledno da postoje ozbiljna neslaganja u pogledu nadležnosti u SAD.

Predsednik SAD Džo Bajden može svakako da bude zadovoljan odlukom Apelacionog federalnog suda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading