VRHOVNI SUD ODLUČIO, NACIJA U ŠOKU: Državi dopušteno da HAPSI migrante i to nije sve!

Autor:

Svet

19.03.2024

21:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zakon SB4 dopustiće lokalnoj i državnoj policiji hapšenje i progon osumnjičenih za ilegalan prelazak meksičke granice

VRHOVNI SUD ODLUČIO, NACIJA U ŠOKU: Državi dopušteno da HAPSI migrante i to nije sve!

Foto: shutterstock

Kako se dalo i naslutiti, američki vrhovni sud dopustio je državi Teksas da ubuduće ima pravo da unutar svojih granica hapsi i zatvara migrante u sklopu novog zakona savezne države o imigraciji. 

Zakon SB4 dopustiće lokalnoj i državnoj policiji hapšenje i progon osumnjičenih za ilegalan prelazak meksičke granice.

Administracija predsednika Džoa Bajdena zakon je nazvala neustavnim. Odluka je donesena dan nakon što je zbog žalbi blokirana na istom nivou.

Stupanje zakona na snagu je tri puta odložio sudija Semjuel Alito.

Vrhovni sud je danas presudio da SB4 može da stupi na snagu, ali niži, savezni žalbeni sud još nije doneo odluku o njegovoj legalnosti. Migrantima prete zatvorske kazne.

Troje liberalnih članova Vrhovnog suda, Sonja Sotomajor, Elena Kagan i Ketanji Braun Džekson izrazili su svoje neslaganje.

"Sud daje zeleno svetlo koje će narušiti dugotrajnu ravnotežu moći između saveznog i državnog nivoa posejati haos", napisala je Sotomajor.

SB4 daje lokalnim i državnim policijskim zvaničnicima ovlašćenje da zaustave i uhapse osobe za koje se sumnja da su prešle granicu nezakonito, osim u školama, zdravstvenim ustanovama ili religijskim prostorima.

Predviđeni su prekršajni postupci ili krivični postupci i moguće zatvorske kazne, ili novčane kazne do 2.000 američkih dolara (oko 1.840 evra).

Kazne za one koji nezakonito uđu u Teksas nakon što su bili deportirani mogle bi da idu i do 20 godina zatvora, nezavisno od imigracione i kriminalne istorije osobe.

SB4 je potpisan u decembru, a prvotno je trebalo da stupi na snagu 5. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading