VAMPIRI NOĆNA MORA ZA BELGOROD: Naređena evakuacija 9.000 dece iz grada (VIDEO)

Autor:

Svet

19.03.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinska vojska od prošle nedelje svakodnevno vrši masovne napade na Belgorodsku oblast.

VAMPIRI NOĆNA MORA ZA BELGOROD: Naređena evakuacija 9.000 dece iz grada (VIDEO)

Foto: Tanjug/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

Rusija je tokom vikenda uništila desetine raketa ispaljenih sa teritorije Ukrajine češkim raketnim sistemima Vampir za višestruko lansiranje (MLRS).

Juče ujutro rusko Ministarstvo obrane saopštilo je da je preseklo ukrajinski napad na Belgorod koji je izveden pomoću RM-70 Vampir MLRS-a.

- Ruska protivvazdušna odbrana uništila je 10 raketa u vazduhu iznad graničnog područja oko 8:30 ujutro - saopštila je Moskva.

U nedelju je Rusija takođe objavila da je oborila devet raketa Vampir iznad regije Belgorod, koja graniči sa severoistočnom Ukrajinom.

Kremlj je objavio i da su njegove snage u subotu oborile 23 rakete Vampir i uništile jedno borbeno vozilo MLRS Vampir u blizini granice.

- Ukrajinske snage koriste Vampire od prvih dana rata. To su standardni artiljerijski sistemi koji su često korišćeni u prekograničnim napadima - rekla je Marina Miron, postdoktorantkinja sa Odeljenja za ratne studije u Londonu.

Sistemi se koriste za "koncentrisane rafale", lansirajući do 40 raketa u manje od minute. Obično se koriste za napade na vojnu opremu ili trupe, a ne na statične mete, dodala je.

Vampir je izgrađen na šasiji kamiona, što omogućuje sistemu da brzo napusti poziciju s koje je pucao pre nego što ga neprijatelj locira i uzvrati vatru, rekla je Miron.

Ukrajina je verovatno poslednjih nedelja više koristila Vampire zbog nedostatka artiljerijske municije od 155 mm, sugesirala je Miron. Vampir MLRS koristi municiju od 122 mm.

- Moglo bi se pretpostaviti da Ukrajina ima više granata kalibra 122 mm, zbog čega se snažno oslanja na Vampire - rekla je.

Zbog granatiranja koje sprovodi ukrajinska vojska, oko 9.000 dece biće preseljeno iz Belgorodske oblasti u druge regione Rusije, rekao je guverner, Vjačeslav Gladkov.

- Danas preseljavamo veliki broj sela, sada planiramo da sklonimo oko devet hiljada dece iz Belgoroda, Belgorodskog okruga, Šebekinskog okruga, Grajvoronskog okruga - rekao je Gladkov, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da će u petak 1.200 dece otići u Penzu, Tambov, Kalugu i Stavropoljsku teritoriju.

Ukrajinska vojska od prošle nedelje svakodnevno vrši masovne napade na Belgorodsku oblast.

Prema ruskim vlastima, u ovim napadima je ubijeno 16 civila, a 98 je ranjeno

Dužina granice koju ovaj ruski region deli sa Ukrajinom iznosi 350 kilometara.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading