"NE IGRAJTE SE VATROM" Mađarska upozorila Zapad na opasnost svetskog rata

Autor:

Svet

18.03.2024

15:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima Sijarta, slogan "Najbolja odbrana je dobar napad" sada se koristi za podsticanje pretnje svetskim ratom.

"NE IGRAJTE SE VATROM" Mađarska upozorila Zapad na opasnost svetskog rata

Foto: Shutterstock

Mađarski ministar spoljnih poslova, Peter Sijarto, poručio je da lideri zapadnoevropskih zemalja treba da priznaju da je njihova vojna strategija u Ukrajini propala i da stvara rizik od novog svetskog rata.

On je na društvenim mrežama napisao da je situacija u Evropi kritična, kao i da je pretnja od izbijanja svetskog rata sve akutnija.

- Lideri Zapadne Evrope treba da priznaju da je njihova vojna strategija u Ukrajini propala i da bi prekid vatre odavno bio postignut da su uložili barem polovinu svojih napora za uspostavljanje mira, a ne za snabdevanje Ukrajine oružjem - naveo je šef mađarske diplomatije.

Umesto da se traži prekid sukoba, dodao je Sijarto, na predlog francuskog rukovodstva raspravlja se o ideji slanja zapadnih trupa u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, slogan "Najbolja odbrana je dobar napad" sada se koristi za podsticanje pretnje svetskim ratom.

- Moguće raspoređivanje kopnenih trupa u Ukrajinu potpuno je u suprotnosti sa do sada donetim odlukama NATO. Ne želimo rat u Evropi i nadamo se da će naše evropske kolege prestati da se igraju vatrom - poručio je Sijarto.

Foto: Tanjug/AP

 

Podsetimo, Sijarto je početkom marta kazao da je potrebno učiniti sve da ne dođe do sukoba Rusije i NATO. On je podsetio da je pre dve godine NATO jednoglasno doneo odluku o nemešanju u ukrajinski sukob, kao i da ona ostaje na snazi i da članice Alijanse treba da je se pridržavaju.

Ni Nemačka ni Francuska nisu tražile njeno revidiranje - naglasio je ministar.

Sijarto je takođe istakao da bi slanje snaga Alijanse u Ukrajinu predstavljalo kršenje te odluke o nemešanju u ukrajinski sukob, kao i da bi situacija u tom slučaju bila veoma blizu izbijanja Trećeg svetskog rata, koji se, kako se nada, može izbeći.

Prema njegovim rečima, mađarske vlasti su protiv odluke o slanju vojnika NATO u Ukrajinu.

Ministar je još jednom ponovio da Mađarska nije isporučivala i neće slati oružje, kao ni svoje vojne snage u Ukrajinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading