U INAT SEULU I VAŠINGTONU: Kim Džong Un upravljao "najmoćnijim tenkom na svetu" (VIDEO)

Autor:

Svet

14.03.2024

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojna vežba severnokorejske vojske u sredu osmišljena je sa ciljem provere borbene sposobnosti oklopnih jedinica.

U INAT SEULU I VAŠINGTONU: Kim Džong Un upravljao "najmoćnijim tenkom na svetu" (VIDEO)

Foto: Tanjug/Korean Central News AgencyKorea News Service via AP

Severnokorejski lider, Kim Džong Un, upravljao je novim tenkom koji je nazvao najmoćnijim na svetu, tokom vojne vežbe koja je odgovor Pjongjanga na višednevne južnokorejsko-američke vojne manevre koji se danas završavaju.

Vojna vežba severnokorejske vojske u sredu osmišljena je sa ciljem provere borbene sposobnosti oklopnih jedinica i uključivala je novi tenk koji je Kim nazvao "najmoćnijim na svetu", izvestila je KCNA.

Tokom vežbe, oklopne jedinice su se kretale u raznim simuliranim teškim borbenim okolnostima i gađali mete, a Kim je upravljao jedinim od tenkova novog tipa, navodi se u saopštenju KCNA.

Kim je kasnije nadgledao vežbe gađanja artiljerije.

Ministarstvo odbrane Severne Koreje ranije je obećalo da će sprovesti "odgovorne vojne aktivnosti" kao reakciju na vojne vežbe Seula i Vašingtona u Južnoj Koreji.

U ovogodišnjim združenim američko-južnokorejski vojnim manevrima koji su započeti u ponedeljak na jugu Južne Koreje angažovano je dvostruko više snaga u odnosu na prošlogodišnje vežbe.

Podsetimo, prvi severnokorejski špijunski satelit funkcioniše i Pjongjang uspešno kontroliše letelicu, izjavio je krajem februara holandski stručnjak za satelite, Marko Langbruk, sa univerziteta u Delftu.

Langbruk je rekao da mogućnosti severnokorejskog satelita još nisu poznate.

Satelit je od 19. do 24. februara izvodio manevre, što pokazuje da Severna Koreja ima kontrolu nad letelicom, naveo je Langbruk.

Posle dva neuspeha, Severna Koreja se uspešno lansirala satelit u orbitu u novembru.

Severnokorejski mediji tvrde da je satelit snimio osetljive vojne i političke lokacije u Južnoj Koreji, SAD i na drugim mestima, ali nisu objavili fotografije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading