REVOLUCIONARNO! Napravljeni veštački testisi! MNOGO SU MANJI OD PRIRODNIH, ALI REŠAVAJU OGROMAN PROBLEM!

Autor:

Svet

10.03.2024

18:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Sintetički" testisi miša su dobro funkcionisali devet nedelja, barem u teoriji, dovoljno vremena za stvaranje i oslobađanje mišje sperme, što je proces koji u prirodi traje oko 34,5 dana.

REVOLUCIONARNO! Napravljeni veštački testisi! MNOGO SU MANJI OD PRIRODNIH, ALI REŠAVAJU OGROMAN PROBLEM!

Foto: Shutterstock

Tim izraelskih naučnika napravio je testise miša u laboratoriji, a ovo dostignuće moglo bi da pomogne u lečenju sve izraženijeg problema muške neplodnosti. Kao što je poznato, testisi su odgovorni za proizvodnju sperme i sintezu androgena, muških polnih hormona, od kojih je najvažniji testosteron.

„Laboratorijski testisi” nisu u prirodnoj veličini, već organoidi, minijaturne i pojednostavljene trodimenzionalne verzije proizvedene in vitro koje oponašaju ključne biološke funkcije i strukture organa. Organoidi testisa su stvoreni od embrionalnih i neonatalnih ćelija miša, piše Jutarnji.hr.

"Sintetički" testisi miša su dobro funkcionisali devet nedelja, barem u teoriji, dovoljno vremena za stvaranje i oslobađanje mišje sperme, što je proces koji u prirodi traje oko 34,5 dana. Iako su eksperimenti do sada rađeni samo na miševima, oni bi potencijalno mogli otvoriti put proizvodnji sperme u laboratoriji.

- Veštački testisi su obećavajući model za osnovna istraživanja razvoja i funkcije testisa, koji se mogu prevesti u terapijske primene u lečenju poremećaja seksualnog razvoja i neplodnosti - rekao je dr Nitzan Gonen sa Univerziteta Ramat Gan i vođa istraživanja koje je objavljeno u časopisu International Journal of Biological Sciences.

Neplodnost pogađa sedam odsto muške populacije, a doprinosi oko polovine svih slučajeva bračne neplodnosti. Ali o tome se mnogo manje govori nego o ženskoj neplodnosti, delom zbog društvenih i kulturnih tabua. Sve veći broj istraživanja pokazuje da je čitav spektar muških reproduktivnih problema u porastu, uključujući smanjen broj spermatozoida, smanjen nivo testosterona, povećanu stopu erektilne disfunkcije i rak testisa.

Loša ishrana, sedeći način života, stres i upotreba alkohola i droga, kao i hemikalije koje se nalaze u plastici, usporivači plamena i uobičajeni predmeti koji se nalaze u svakom domaćinstvu, neki su od mogućih uzroka muške neplodnosti.

Jedan od razloga za porast muške neplodnosti širom sveta je degradacija I hromozoma, čuvenog muškog hromozoma. Kao što je poznato, Ks i I hromozomi određuju naš pol: žene imaju dva Ks, a muškarci jedan Ks i jedan I hromozom. Ks je jedan od najvećih, a tri puta manji I je najmanji hromozom. Ks hromozom ima 800, a I samo 78 gena, od kojih je najvažniji SRI, čiji je zadatak da „pravi muškarce”.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading