BUDUĆNOST JE STIGLA: Napravljeni prvi VEŠTAČKI TESTISI!

Autor:

Razonoda

24.02.2024

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači sa izraelskog Univerziteta Bar-Ilan uzgojili su "laboratorijske testise" za koje se nadaju da bi mogli da ublaže mušku neplodnost, koja pogađa 10 do 15 odsto Amerikanaca

BUDUĆNOST JE STIGLA: Napravljeni prvi VEŠTAČKI TESTISI!

Foto: shutterstock

Za male, veštačke organe, napravljene od ćelija uzetih iz testisa miša, kaže se da liče na strukturu i funkciju prirodnih testisa miša. Istraživači, predvođeni dr Nitzan Gonenom, imaju za cilj da iz ljudskih matičnih ćelija izrastu testise nalik čoveku kako bi pomogli u lečenju razvojnih seksualnih poremećaja i neplodnosti.

"Klinike za plodnost mogu da identifikuju neke od problema koji uzrokuju mušku neplodnost – nizak broj spermatozoida ili abnormalnu strukturu, ali mi ne razumemo u potpunosti šta to uzrokuje, koje mutacije u genomu dovode do stanja ili šta je pošlo naopako u radu testisa. Sada će te predmete biti moguće učiti u sastavu modela koji smo", rekla je Gonen za izraelske novine Haaretz.

Biolozi su već proizveli organoide – trodimenzionalne minijaturne verzije nezrelih organa, nalik mozgu, bubrezima i crevima, od matičnih ćelija. Organoidi koje je formirao Gonenov tim uzgajani su iz nezrelih ćelija testisa neonatalnih miševa. Istraživači su shvatili da je procedura bila uspešna kada su identifikovali strukture nalik na tubule i ćelijsku organizaciju koja je oponašala 'in vivo testis'.

Veštački testisi miša dobro su funkcionisali devet nedelja, što je, u teoriji, dovoljno vremena da se sperma miša stvori i oslobodi. Ovaj proces traje oko 34,5 dana.

Testisi imaju dve glavne funkcije: proizvodnju, skladištenje i sazrevanje sperme i sintezu testosterona, primarnog muškog polnog hormona. U nalazima studije, nedavno objavljenim u Međunarodnom žurnalu bioloških nauka, naučnici su primetili da njihovi organoidi pokazuju "znake ulaska u mejozu", proces koji prepolovi broj hromozoma da bi se formirale ćelije sperme.

Vizija dr Gonena je da uzgaja organoide testisa kako bi se pomoglo dečacima sa rakom koji možda neće moći da proizvode funkcionalnu spermu. Biopsije bi se uzimale pre početka lečenja, a zatim bi se plodna sperma uzgajala in vitro i zamrznula kako bi se u budućnosti mogla koristiti za reprodukciju. Gonen takođe tvrdi da se ova tehnologija koristi u stočarskoj industriji.

"Istina je da ako nauka može da pronađe način da kontroliše pol životinja na farmi i obezbedi da svi potomci budu samo žensko ili samo muško, proizvodnja će se poboljšati dvostruko“, objasnio je Gonen za Haarec, piše Njujork post.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading