OVO JE SMRTNA PRESUDA ZAPADU! Kina i Putin ima kuju PAKLENI plan, razvijaju nešto opasnije od nuklearnog oružja i spremni su da ga DELE!

Autor:

Svet

10.03.2024

17:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zemlje BRIKS-a već duže vreme istražuju različite načine kako da se oslobode zavisnosti od američke valute, a ova inicijativa predstavlja korak ka ostvarenju tog cilja.

OVO JE SMRTNA PRESUDA ZAPADU! Kina i Putin ima kuju PAKLENI plan, razvijaju nešto opasnije od nuklearnog oružja i spremni su da ga DELE!

Foto: Tanjug/AP

Američki magazin Forbs nedavno je objavio da je udruživanje Kine i Rusije radi stvaranja sistema plaćanja zasnovanog na blokčejn tehnologiji, prema oceni ekonomista, potencijalno opasnije za američku hegemoniju od nuklearnog oružja.

Ova inicijativa proizlazi iz nastojanja zemalja BRIKS-a da smanje svoju zavisnost od američkog dolara, a dodatni podsticaj tome dao je i uvođenje finansijskih sankcija Rusiji od strane SAD.

Traganje za nezavisnošću od američkog dolara

Zemlje BRIKS-a već duže vreme istražuju različite načine kako da se oslobode zavisnosti od američke valute, a ova inicijativa predstavlja korak ka ostvarenju tog cilja. Pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Jurij Ušakov, istakao je kao ključni cilj za budućnost "stvaranje nezavisnog sistema plaćanja u okviru BRIKS, koji će se zasnivati na najsavremenijim tehnologijama, kao što su digitalne valute i blokčejn", prenosi Fakti.

On je naglasio da bi ovaj novi sistem bio "udoban za države, stanovništvo i biznis jer ne bi zahtevao ozbiljne troškove i bio bi van politike".

Kina uvodi digitalnu verziju juana kao konkurenciju dolaru

Kina već preduzima korake ka uspostavljanju digitalne verzije svog juana, sa ciljem da kontroliše domaće gotovinske tokove i da se izbori za poziciju konkurencije sa dolarom na globalnoj sceni. Ova inicijativa, kako ističe Forbs, potvrđuje težnju Kine ka diverzifikaciji svoje valutne moći i smanjenju zavisnosti od američkog dolara, prenosi Informer.


Ukupno, udruživanje Kine i Rusije u stvaranju sistema plaćanja zasnovanog na blokčejn tehnologiji predstavlja značajan korak ka stvaranju nezavisnog finansijskog sistema u okviru BRIKS-a, što bi moglo ozbiljno da uzdrma dosadašnju dominaciju američkog dolara na globalnoj finansijskoj sceni. Ova inicijativa, ukoliko bude uspešno sprovedena, mogla bi da ima dalekosežne posledice na međunarodne finansije i globalnu političku ravnotežu snaga.

(Fakti/Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading