"POSTOJI ODREĐENA SIMBOLIKA U SVEMU OVOME" Venčao se prvi istopolni par u Grčkoj

Autor:

Svet

08.03.2024

12:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina u grčkom parlamentu odobrila je istopolne brakove 15. februara.

"POSTOJI ODREĐENA SIMBOLIKA U SVEMU OVOME" Venčao se prvi istopolni par u Grčkoj

Foto: Tanjug/AP Photo/Michael Varaklas

Grčki romanopisac, Petros Hadjopulos, i njegov partner postali su prvi par koji se venčao u atinskoj gradskoj skupštini, tri nedelje nakon što su legalizovani istopolni brakovi u Grčkoj.

U Atini su se u četvrtak večali Hadjopulos, poznat kao Ogist Korto, i advokat, Anastasios Samouilidis. Hadjopulos je rekao da je događaj protekao kao iz snova "koji nisu smeli da ostvare dok su bili tinejdžeri".

- Postoji određena simbolika u svemu ovome. Razumem da brak nije za svakoga, ali za ljude koji su odrasli u Grčkoj osamdesetih ili devedesetih godina, kada su se momci poput nas osećali prilično izolovano, čak i simbolika ima veliko značenje - rekao je Hadjopoulos za AP.

Mladenci su dobili aplauz više od 25 gostiju.

Većina u grčkom parlamentu odobrila je istopolne brakove 15. februara, uprkos snažnom protivljenju Grčke pravoslavne crkve.

Podsetimo, Grčka pravoslavna crkva pozvala je juče na ekskomunikaciju poslanika koji su glasali za nedavno usvojeni zakon kojim se legalizuju istopolni brakovi.

U otvorenom pismu episkopa Ambrosija poziva se da premijer Grčke, Kirijskos Micotakis, i 175 poslanika koji su podržali zakon budu ekskomunicirani.

Grčka je postala prva pravoslavna hrišćanska nacija na svetu koja je usvojila zakon koji dozvoljava istopolne brakove, a sam zakon podržao je i premijer Grčke, Kirijakos Micotakis.

"Sporni zakon" podrazumeva i priznavanje roditeljskih prava gej parova, iako im nije dozvoljeno da imaju decu surogat majčinstvom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading