"POKAJTE SE, TO JE ČISTO ZLO" Crkva pozvala na ekskomunikaciju članova parlamenta

Autor:

Svet

07.03.2024

13:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčka je postala prva pravoslavna hrišćanska nacija na svetu koja je usvojila zakon koji dozvoljava istopolne brakove.

"POKAJTE SE, TO JE ČISTO ZLO" Crkva pozvala na ekskomunikaciju članova parlamenta

Foto: NMutić

Grčka pravoslavna crkva pozvala je na ekskomunikaciju poslanika koji su glasali za nedavno usvojeni zakon kojim se legalizuju istopolni brakovi.

U otvorenom pismu episkopa Ambrosija poziva se da premijer Grčke, Kirijskos Micotakis, i 175 poslanika koji su podržali zakon budu ekskomunicirani.

- Naša pravoslavna crkva je pod opsadom... Treba napraviti revoluciju protiv svih onih koji razvodnjavaju zakon Božiji. Protagonista ovog moralnog zločina, premijer Grčke i 175 poslanika u grčkom parlamentu, treba da budu ekskomunicirani - navodi se u pismu.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Crkva je optužila poslanike da su počinili "najdublju duhovnu i moralnu grešku" kada su podržali zakon usvojen 15. februara, a eparhija na Krfu objavila je da dvojica poslanika sa ostrva, koji su podržali zakon, ne mogu sebe da smatraju članovima crkve i zabranila im je učešće u verskim obredima.

- Tražimo od njih da se pokaju, u suprotnom automatski će biti isključeni iz hrišćanskog obreda pričešća i drugih crkvenih obreda - navela je episkopija.

Grčka je postala prva pravoslavna hrišćanska nacija na svetu koja je usvojila zakon koji dozvoljava istopolne brakove, a sam zakon podržao je i premijer Grčke, Kirijakos Micotakis.

Sporni zakon podrazumeva i priznavanje roditeljskih prava gej parova, iako im nije dozvoljeno da imaju decu surogat majčinstvom.

Foto: shutterstock

 

Zbog zakona i Micotakis se suočio sa oštrim kritikama pravoslavne crkve koja zakon opisuje kao "čisto zlo", dok je arhiepiskop Jeronim, koji se smatra umerenim u crkvenoj hijerarhiji predložio da se glasanje stavi na narodni referendum.

Crkva smatra da će zakon dovesti do toga da istopolni parovi zahtevaju i druga prava i da će dovesti do raspada grčke porodice i društva.

Zbog zakona je i Sveti sinod saopštio da služba 24. marta kojom se obeležava Nedelja pravoslavlja neće biti održana u prestoničkoj crkvi, gde se tradicionalno slavi, već u manjoj crkvi i na tu liturgiju nije pozvana predsednica Grčke, Katerina Sakelaropulu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading