ZAKON KOJI JE UZBURKAO DUHOVE: Grčki parlament pred istorijskom odlukom koja će imati dalekosežne posledice!

Autor:

Svet

15.02.2024

17:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki parlament će danas glasati o predlogu zakona koji bi ozakonio istopolne brakove, što je izazvalo snažan otpor Grčke pravoslavne crkve.

ZAKON KOJI JE UZBURKAO DUHOVE: Grčki parlament pred istorijskom odlukom koja će imati dalekosežne posledice!

Foto: Tanjug/AP

Ipak, podršku ovom zakonu su najavile vodeće političke stranke, uključujući vladajuću Novu demokratiju, glavnu opozicionu stranku Siriza, PASOK, Kurs slobode, kao i Novu levicu, izveštava "Katimerini".

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju da većina građana Grčke podržava ovu predloženu reformu. Unutar zemlje, gde su visoki troškovi života glavna briga građana, pitanje istopolnih brakova nije izazvalo duboke podele, prema izveštaju AP.

Ipak, "Katimerini" upozorava da bi predlog zakona mogao izazvati nesuglasice unutar PASOK i Sirize, s mogućnošću da se nekoliko poslanika ovih stranaka uzdrži od glasanja.

Zvaničnici Grčke pravoslavne crkve tvrde da bi legalizacija istopolnih brakova mogla otvoriti put budućem proširenju prava na surogat majčinstvo za homoseksualne parove, naglašavajući svoj snažan stav protiv ove moguće promene.

Očekuje se da će glasanje u parlamentu doneti odluku koja će imati dalekosežne posledice po grčko društvo, dok će se političke stranke suočiti s izazovom balansiranja između podrške javnosti i tradicionalnih vrednosti koje brani crkva.

Proteklih godina sprovedeno niz reformi

Podsetimo, Grčka je tokom protekle decenije sprovela niz reformi kako bi poboljšala LGBT+ prava u zemlji u kojoj se Pravoslavna crkva dugo protivila ravnopravnosti istopolnih parova.

Micotakis, koji pokušava da napravi otklon od tradicionalnog imidža konzervativnog lidera, predložio je nacionalnu strategiju o pravima seksualnih manjina koja može dobiti podršku levice, ali i naići na protivljenje konzervativnih krugova.

- Ono što ćemo propisati je ravnopravnost u braku, što znači eliminaciju svake diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije - rekao je Micotakis u intervjuu za državnu televiziju ERT.

Grčki premijer je dodao da "to nije nešto revolucionarno drugačije od onoga što važi u drugim evropskim zemljama", prenosi Slobodna Evropa.

LGBT+ zajednica kaže da reforme koje je Grčka ranije sprovela nisu dovoljne.

Grčka je 2015. priznala sporazume o kohabitaciji za istopolne parove koji im pružaju neka prava i beneficije, ali im i dalje nije dozvoljeno da imaju ili usvajaju decu.

Grčka pravoslavna crkva se protivi brakovima među LGBT+ osobama. Oko 80 do 90 odsto od 11 miliona stanovnika zemlje identifikuje se kao grčki pravoslavci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading