PRVO DOZVOLIO GEJ BRAKOVE, SAD SE POSIPA PEPELOM! Burne reakcije u katoličkom svetu: Papa Franja objašnjava šta znači njegov blagoslov istopolnim parovima!

Autor:

Svet

20.12.2023

13:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema rečima prefekta Dikasterija za nauku vere, kardinala Viktora Manuela Fernandesa, reč je o „proširenju klasičnog shvatanja blagoslova“ kako bi se ono obogatilo teološkim promišljanjima zasnovanim na pastoralnoj viziji pape Franje.

PRVO DOZVOLIO GEJ BRAKOVE, SAD SE POSIPA PEPELOM! Burne reakcije u katoličkom svetu: Papa Franja objašnjava šta znači njegov blagoslov istopolnim parovima!

Foto: IPA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Agencijske vesti i brzi prevodi naslova o blagoslovu istopolnih zajednica koje je odobrio papa Franja, koji su prekjuče preplavili internet i društvene mreže, izazvali su buru reakcija, ali i otvorili brojna pitanja.

Mnogi u katoličkom svetu zbunjeni najnovijom inicijativom

U stvari, mnogi u katoličkom svetu ostaju zbunjeni i zbunjeni i još ne znaju kako da protumače najnoviju inicijativu koja je potekla iz Dikasterija za doktrinu vere. Šta se zaista dogodilo?

Deklaracijom „Fiducia supplicans“ Crkva želi da u blagoslov uključi tzv. neredovne parove tako da će moći da ih blagoslovi „posvećenik“ (tj. sveštenik ili đakon), ali izbegavajući da ovaj gest pastirske bliskosti sadrži elemente čak i izdaleka slične svadbenom obredu.

Oni parovi koji ne žive po odredbama hrišćanskog moralnog učenja, ali u isto vreme ponizno traže blagoslov, moći će da dobiju blagoslov. Mnogi vernici su to protumačili kao želju da blagoslove greh, odnosno svoje grešno stanje, a pojedini hrvatski sveštenici otvoreno su na društvenim mrežama izjavili da neće blagosiljati istopolne parove.

Prema rečima prefekta Dikasterija za nauk vere, kardinala Viktora Manuela Fernandesa, reč je o „proširenju klasičnog shvatanja blagoslova“ kako bi se ono obogatilo teološkim razmišljanjima zasnovanim na pastoralnoj viziji pape Franje.

Istovremeno se tvrdi da blagoslov parova u neregularnom stanju ne znači crkvenu potvrdu njihovog statusa, niti promenu večnog učenja Crkve o braku. Takođe se ističe da su, prema dugogodišnjem katoličkom učenju, dozvoljeni samo polni odnosi u okviru braka između muškarca i žene, te da Crkva ne može dati liturgijski blagoslov neregularnim parovima ili parovima istog pola.

Kakav blagoslov onda mogu dobiti?

U drugom poglavlju dokumenta analizira se značenje raznih blagoslova, koji se odnose na osobe, predmete narodne pobožnosti i mesta života. Kada se određenim liturgijskim obredom poziva na blagoslov određenih ljudskih odnosa, „potrebno je da ono što se blagosilja odgovara Božijem planu upisanom u svu tvorevinu“.

Istopolni parovi svakako ne spadaju u te okvire. Ali deklaracija u svom bogoslovsko-pastirskom shvatanju naglašava da onaj ko traži blagoslov pokazuje da mu je potrebno spasonosno prisustvo Božije u svom životu i da traži pomoć od Boga da bi živeo bolje.

- Ovaj zahtev treba prihvatiti i oceniti van liturgijskih okvira, kada se čovek nađe u okruženju veće spontanosti i slobode. Posmatrajući ih iz ugla narodne pobožnosti, blagoslove treba oceniti kao čin pobožnosti. Dakle, nije neophodno zahtevati prethodno moralno usavršavanje kao preduslov - objašnjava se u novim crkvenim pravilima, uz napomenu da se ova vrsta blagoslova nudi svima, ne tražeći ništa, dajući ljudima osećaj da su „blaženi uprkos svojim greškama i da Otac nebeski i dalje želi njihovo dobro i nada se da će se na kraju otvoriti za dobro“.


Kako će izgledati ovi novi oblici blagoslova? Tako da se u kratkoj molitvi koja može prethoditi tom spontanom blagoslovu, preosvećeni moliti za njih za mir, zdravlje, duh strpljenja, dijaloga i uzajamne pomoći, ali i Božiju svetlost i snagu kako bi u potpunosti izvršili njegovu volju.

- Ova vrsta blagoslova može imati svoje mesto i u drugim kontekstima, kao što je poseta svetilištu, susret sa sveštenikom, molitva u grupi ili tokom hodočašća - objašnjava se u dokumentu koji je snažno uzburkao duhove u katoličkom svetu, piše Večernji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading