OKONČAN NAJDUŽI I NAJKOMPLIKOVANIJI PROCES UNUTAR ZIDINA VATIKANA! Kardinal dobija skoro ŠEST godina zatvora!

Autor:

Svet

18.12.2023

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud je utvrdio proneveru od 200,5 miliona dolara i gubitak za Svetu stolicu otprilike u visini jedne trećine tadašnjih raspoloživih sredstava fondova koje je vodio kardinal Beču.

OKONČAN NAJDUŽI I NAJKOMPLIKOVANIJI PROCES UNUTAR ZIDINA VATIKANA! Kardinal dobija skoro ŠEST godina zatvora!

Foto: Tanjug/AP

Presudom za 10 optuženih na 37 godina zatvora završen je najduži i najkomplikovaniji proces koji se ikada odvijao na sudu unutar vatikanskih zidova.

Prvi put je osuđen jedan kardinal, Đovani Anđelo Beču, na pet godina i šest meseci zatvora, po dve tačke optužnice, za proneveru i tešku prevaru u upravljanju fondovima državnog sekretarijata, u okviru istrage o kupoprodaji zgrade u Londonu, malverzaciji "teškoj" 300 miliona dolara.

Foto: Tanjug/AP

Đovani Anđelo Beču

Papa Franja je ražalovao kardinala, čije malverzacije su uključivale i novac vernika, darodavaca za siromašne, koji je završio u špekulacijama. Svih 10 optuženih je u vezi sa kardinalom Bečuom, prenose Novosti.

Foto: Tanjug/AP

Papa Franja

Slučaj je počeo pretresom Državnog sekretarijata 2019. godine, kada je ušla vatikanska žandarmerija, što je bio do tada neviđeni čin. Potom je papa izmenio zakon, tako da i laici mogu da sude kardinalu. Posle 29 meseci procesa, 86 ročišta, počev od 27. jula 2021, saslušano je 69 svedoka, da bi predsednik suda Đuzepe Pinjatone na kraju izrekao presude.

Sud je utvrdio proneveru od 200,5 miliona dolara i gubitak za Svetu stolicu otprilike u visini jedne trećine tadašnjih raspoloživih sredstava fondova koje je vodio kardinal Beču. Između 2013. i 2014. godine to je uplaćeno za deonice u "Atina kapital komoditis" finansijera Rafaela Minčonea sa izrazito špekulativnim karakteristikama.

Uplata je išla na kvote firme Rafaela Minčonea, koji je bio u direktnoj vezi sa Državnim sekretarijatom i prebacivao novac bez provere uslova investiranja, u saradnji sa Fabriciom Tirabasijem, službenikom u Odeljenju administracije, osuđenim na sedam godina i šest meseci, i Enrikom Krasom, finansijskim savetnikom, osuđenim na sedam godina. Broker Minčone osuđen je na pet godina i šest meseci, drugi broker Đanluiđi Torzi na šest godina. Svima je izrečena zabrana obavljanja dužnosti.

Čečilija Maronja osuđena je na tri godine i devet meseci, uz privremenu zabranu obavljanja javnih dužnosti, a njena firma u Sloveniji treba da plati kaznu od 40.000 evra, uz zabranu ugovaranja poslova na dve godine. Ona je dobijala novac od Državnog sekretarijata preko kardinala Bečua, na ime njene firme za humanitarne poslove, a koristila ga je za luksuzni život. Pronevera je teška 575.000 evra.

Vatikanski sud naložio je i zaplenu novca u protivvrednosti iznosa koji čini skup spornih zločina zbog počinjenih krivičnih dela, od 166 miliona evra. Optuženi su osuđeni na naknadu štete sa zajedničkom odgovornošću u ukupnom iznosu od preko 200 miliona evra.

Advokati kardinala Bečua smatraju da je ova presuda Apelacionog suda rezultat zavere protiv njega i najavljuju žalbu Kasacionom sudu. Ako i tu ne uspeju, obratiće se, kažu, Evropskom sudu za ljudska prava, tvrdeći da je "kardinal verni sluga pape Franje, da je uvek delovao u interesu Državnog sekretarijata i nije imao bilo kakvih koristi za sebe".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading