VARVARSKI NAPAD NA GRČKU PRAVOSLAVNU CRKVU U GAZI: Prastara svetinja UNIŠTENA u naletu izraelskih bombardera! U trenutku udara bila utočište za izbeglice 16 MRTVIH I DESETINE POVREĐENIH

Autor:

Svet

20.10.2023

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Palestinske vlasti su saopštile da je bombardovana grčka pravoslavna crkva Svetog Porfirija. U trenutku napada, crkva je bila utočište za raseljene Palestince.

VARVARSKI NAPAD NA GRČKU PRAVOSLAVNU CRKVU U GAZI: Prastara svetinja UNIŠTENA u naletu izraelskih bombardera! U trenutku udara bila utočište za izbeglice 16 MRTVIH I DESETINE POVREĐENIH

Foto: shutterstock, Printscreen/https://twitter.com/LivingDadJoke

Generalni direktor bolnice Šifa, Muhame Abu Selmija, izjavio je da je desetine ljudi povređeno.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je 16 palestinskih hrišćana ubijeno u bombardovanju grčke pravoslavne crkve Svetog Porfirija u gradu Gaza. Dodaje se da je za njihovu smrt odgovorno "cionističko bombardovanje crkve", prenosi palestinska TV Al Aksa. Jedan od preživelih je rekao za Al Džaziru da izraelska vojska nije prethodno poslala upozorenje. 

 

Grčka pravoslavna patrijaršija u Jerusalimu osudila je napad. U saopštenju se navodi da “neće napustiti svoju versku i humanitarnu dužnost” da pruži pomoć. Jedan od preživelih je rekao za Al Džaziru da izraelska vojska nije prethodno poslala upozorenje.

 

Crkva Svetog Porfirija se nalazi u delu El Zajtun u starom delu Gaze. U 7. veku je postala džamija, pre nego što je nova crkva izgrađena u 12. veku tokom krstaških ratova.

 

Ovaj događaj predstavlja još jedan tragičan trenutak u dugotrajnom konfliktu, podsećajući na potrebu za trajnim rešenjem i mirom u regionu.

Crkva Svetog Porfirija u Gazi ima veliki značaj iz više razloga:

Istorija i arhitektura: Crkva Svetog Porfirija je najstarija aktivna crkva u Gazi1. Izgrađena je između 1150. i 1160. godine i nazvana je po svetom Porfiriju, biskupu Gaze iz 5. veka12. Crkva ima pravougaoni oblik sa polukružnim krovom2.

Verski simbol: Crkva je nazvana po svetom Porfiriju, koji je poznat po hrišćanizaciji tada paganske Gaze. Takođe, crkva je mesto gde se održavaju pravoslavne hrišćanske službe.

 

Utočište za raseljene: Tokom konflikta, crkva Svetog Porfirija postala je utočište za raseljene Palestince bez obzira na njihovu veru. Ova crkva pruža sigurnost i osećaj pripadnosti “jednoj porodici” za one koji su pretrpeli strah od bombardovanja.

 

Humanitarna uloga: Grčka pravoslavna patrijaršija u Jerusalimu, koja upravlja crkvom, izjavila je da “neće napustiti svoju versku i humanitarnu dužnost” da pruži pomoć. Ovo pokazuje posvećenost crkve pružanju pomoći onima kojima je najpotrebnija.

Sve ove činjenice čine crkvu Svetog Porfirija važnom institucijom u Gazi.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading