DIGITALNI HOROR! HAMAS POKRENUO NOVU VRSTU PSIHOLOŠKOG RATA: Haklovali profile žrtava na društvenim mrežama, njihovi rođaci morali gledaju MUČENJE UŽIVO! UŽAS!

Autor:

Svet

19.10.2023

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Užasne scene terora odvijale su se u realnom vremenu na društvenim mrežama tokom nedavnog sukoba između Hamasa i Izraela, otkriva istraživanje Nju jork tajmsa.

DIGITALNI HOROR! HAMAS POKRENUO NOVU VRSTU PSIHOLOŠKOG RATA: Haklovali profile žrtava na društvenim mrežama, njihovi rođaci morali gledaju MUČENJE UŽIVO! UŽAS!

Foto: Tanjug/AP

Hamasovi teroristi su hakovali naloge izraelskih žrtava i uživo emitovali svoje zločine sa njihovih profila.

Nakon napada Hamasa prijatelji i rođaci Gal Šlezinger Idan, koji je živela u kibuču blizu granice sa Gazom, primili su poruke da provere njenu Fejsbuk stranicu. Ono što su pronašli ih je šokiralo.

 

Pripadnici Hamasa su koristili Idanin nalog da uživo emituju kako drže nju i njenu porodicu kao taoce. Tokom 43-minutnog emitovanja, naoružani napadači su naterali Idan i njenu porodicu da se legnu na pod dok su rakete i pucnjava tresle njihovu zgradu.

 

"Nisam mogla da verujem šta vidim", rekla je Keren de Via, prijateljica porodice Idan, koja je tokom direktnog prenosa videla decu gospođe Idan kako grle roditelje i plaču. "Kako smo mogli da ih gledamo kako terorišu porodicu ovako? Kako sam mogao da gledam ovo na Fejsbuku?", pitala je ona.

U novoj ratnoj taktici, Hamas je preuzeo naloge društvenih mreža kidnapovanih Izraelaca i koristio ih za širenje nasilnih poruka i vođenje psihološkog rata, prema intervjuima sa 13 izraelskih porodica i njihovim prijateljima, kao i stručnjacima za društvene medije koji su proučavali ekstremističke grupe, izveštava Njujork tajms.

 

U najmanje četiri slučaja, članovi Hamasa su se prijavili na lične naloge svojih talaca na društvenim mrežama da bi uživo prenosili napade 7. oktobra. U danima koji su usledili, Hamas se takođe infiltrirao u Fejsbuk grupe, Instagram profile i Vacap chatove svojih talaca kako bi uputio pretnje smrću i pozive na nasilje. Pripadnici Hamasa su takođe uzeli mobilne telefone talaca da bi uputili pozive prijateljima i rođacima.

 

Hamasovi teroristi su se dugo oslanjali na društvene medije kako bi promovisali svoje ciljeve. Ali hakovanje naloga na Facebooku, Instagramu i WhatsApp-u pojedinačnih talaca "naoružava društvene medije na način koji mislim da nismo ranije videli", rekao je Thomas Reed, profesor strateških studija na Univerzitetu Džons Hopkins.

 

"Nismo psihički spremni za ovo", dodao je on.

 

Ova taktika je posebno bolna za one bliske vlasnicima naloga, pogoršavajući već bolnu situaciju. Društveni mediji su postali spas za prijatelje i porodicu koji traže tragove o svojim nestalim najmilijima, a primanje poruka ili gledanje video snimaka objavljenih na nalozima odmah je inspirisalo trenutak nade, rekli su članovi dve porodice čiji su rođaci držani kao taoci. Međutim, ta nada je nestala kada su videli da je neko drugi postavio objave.

 

"Isecao me osećaj optimizma na trenutak - a onda zbunjenost", rekao je de Via. "Onda samo teror."

 

Reakcija kompanije Meta 

Meta, vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsApp-a, prema NYTimes-u, odbila je da komentariše hakovanje naloga društvenih mreža kidnapovanih Izraelaca, ali je rekla da je formirala "centar stručnjaka, preduzeća sa stručnjacima, uključujući tečne govornike hebrejskog i arapskog, da pažljivo prate i reaguju na ovu situaciju koja se brzo razvija."

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading