KAKVA BUDUĆNOST ČEKA GAZU? Izrael se sprema da je SRAVNI SA ZEMLJOM, plan za posle NE POSTOJI: "Kakav god scenario imate, biće još gore!“

Autor:

Svet

19.10.2023

10:11 >> 10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael obećava da će uništiti Hamas u nemilosrdnom napadu na pojas Gaze, ali se ne nazire jasan plan kako da upravlja teritorijom koja će neizbežno biti uništena, čak i ako pobedni na bojnom polju, primećuje Rojters u analizi mogućih scenarija nakon završetka sukoba.

KAKVA BUDUĆNOST ČEKA GAZU? Izrael se sprema da je SRAVNI SA ZEMLJOM, plan za posle NE POSTOJI: "Kakav god scenario imate, biće još gore!“

Foto: Tanjug/AP

Pod šifrovanim nazivom „Operacija Gvozdeni mač“, vojna kampanja biće bez premca po svojoj žestini i potpuno različita od bilo čega što je Izrael ranije radio u Gazi u prošlosti, mišljenje je osam regionalnih i zapadnih zvaničnika upućenih sukob, koji su odbili da budu imenovani zbog osetljivost pitanja.

Izrael je pozvao rekordnih 360.000 rezervista i nemilosrdno bombardovao malu enklavu nakon Hamasovog napada 7. oktobra na južni Izrael u kojem je poginulo oko 1.400 ljudi, većinom civila.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Neposredna izraelska strategija, rekla su tri regionalna zvaničnika upoznata sa razgovorima između američkih i bliskoistočnih lidera, jeste da se uništi infrastruktura Gaze, čak i po cenu velikih civilnih žrtava, potisne narod enklave do granice sa Egiptom i krene na Hamas dizanjem u vazduh lavirint podzemnih tunela koje je grupa izgradila za obavljanje svojih operacija.

Izraelski zvaničnici rekli su da nemaju jasnu predstavu o tome kako bi budućnost mogla izgledati nakon rata. Neki od savetnika američkog predsednika Džoa Bajdena zabrinuti su da, iako Izrael možda razvija efikasan plan za nanošenje trajne štete Hamasu, tek treba da formuliše izlaznu strategiju, naveo je izvor u Vašingtonu upoznat sa ovim pitanjem.

Prošle nedelje su putovanja državnog sekretara Antonija Blinkena i ministra odbrane Lojda Ostina u Izrael naglasila potrebu posleratnog plana za Gazu, dodao je izvor.

Arapski zvaničnici su takođe uznemireni što Izrael nije uspostavio jasan plan za budućnost enklave, kojom od 2006. godine vlada Hamas i u kojoj živi 2,3 miliona ljudi.

"Izrael nema plan za Gazu. Njihova strategija je da bace hiljade bombi, unište sve i uđu, ali šta onda? Nemaju izlaznu strategiju za sledeći dan", rekao je izvor iz oblasti regionalne bezbednosti.

Izraelska invazija tek treba da počne, ali vlasti Gaze kažu da je 3.500 Palestinaca već ubijeno u vazdušnom bombardovanju, od kojih su oko trećina deca, što je veći broj žrtava nego u bilo kom prethodnom sukobu između Hamasa i Izraela.

Bajden je, tokom posete Izraelu u sredu, rekao Izraelcima da pravda mora biti zadovoljena, iako je upozorio da je Amerika napravila greške nakon napada 11. septembra u Njujorku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Ogromna većina Palestinaca nije Hamas“, rekao je on. „Hamas ne predstavlja palestinski narod".

Aron Dejvid Miler, stručnjak za Bliski istok u Karnegi zadužbini za međunarodni mir, rekao je da je Bajdenova posetabila priliku da se pritisne izraelski lider Benjamina Netanijahua da razmisli o pitanjima kao što su proporcionalna upotreba sile i dugoročni planovi.

Izraelski zvaničnici, uključujući Netanijahua, rekli su da će uništiti Hamas kao odmazdu za najsmrtonosniji napad u 75-godišnjoj istoriji Izraela. Manje je izvesno šta će uslediti.

„Naravno da razmišljamo i bavimo se time, a to uključuje procene, i uključuje Savet za nacionalnu bezbednost, vojsku i druge“, rekao je novinarima u utorak direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Izraela Cači Hanegbi.

„Ne znamo sa sigurnošću šta će to biti. Ali ono što znamo je ono što neće postojati“, rekao je on, misleći na izraelski cilj da iskorijeni Hamas. Ovo je možda lakše reći nego učiniti.

"Neće uništiti Hamas tenkovima i vatrom. Hamas je postavio zamke u tunele ispod pojasa GazeTo je podzemni grad tunela zbog kojih tuneli u Vijetkongu izgledaju kao dečja igra“, rekao je prvi regionalni izvor, misleći na komunističke gerilske snage koje su prkosile američkim trupama u Vijetnamu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Dva regionalna vojna stručnjaka rekla su Rojtersu da su se Hamasovo naoružano krilo, Brigade Ezedin al-Kasam, mobilisalo za invaziju, postavljajući protivtenkovske mine i eksplozivne naprave kako bi iznenadile trupe.

Sledeća izraelska ofanziva biće mnogo veća od prethodnih operacija u Gazi koje su umanjile vojne kapacitete Hamasa, ali ih nisu uništene. Izrael se borio u tri prethodna sukoba sa Hamasom, 2008-2009, 2012. i 2014, i pokrenuo ograničene kopnene invazije tokom dve od tih kampanja, ali za razliku od danas, izraelski lideri nikada nisu obećali da će uništiti Hamas zauvek.

U ova tri sukoba poginulo je nešto manje od 4.000 Palestinaca i manje od 100 Izraelaca.

U Vašingtonu je, međutim, manje optimizma da će Izrael biti u stanju da potpuno uništi Hamas, a američki zvaničnici vide male šanse da Izrael želi da zadrži bilo koju teritoriju Gaze ili da je ponovo okupira, rekao je američki izvor. Verovatniji scenario bi bio da izraelske snage ubiju ili zarobe što više pripadnika Hamasa i dignu u vazduh tunele, rekao je isti izvor.

Strah u regionu je da će rat eksplodirati izvan granica Gaze, dok će libanski Hezbolah i Iran koji ga podržavaju otvoriti velike nove frontove podrške Hamasu. Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan upozorio je na moguću „preventivnu” akciju protiv Izraela ako napadne Gazu. On je prošle nedelje rekao da Iran neće gledati sa strane. Arapski lideri rekli su Blinkenu, koji je prošle nedelje obišao region, da se, iako osuđuju Hamasov napad na Izrael, protive kolektivnom kažnjavanju običnih Palestinaca, za koje se plaše da će izazvati regionalne nemire.

Kada broj leševa poraste, poraste i gnev naroda

Vašington je poslao udarnu grupu nosača aviona na istočni Mediteran i zabrinut je da bi se Hezbolah mogao pridružiti bici na severnoj granici Izraela. Međutim, nije bilo znakova da će američka vojska preći sa stava sile odvraćanja na direktno učešće.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Regionalni izvori rekli su da Vašington ima za cilj da oživi Palestinsku vlast (PA), koja je izgubila kontrolu nad Gazom od Hamasa 2007. godine, iako postoje velike sumnje da li bi PA ili bilo koja druga vlast mogla da upravlja obalskom enklavom ako Hamas bude iskorenjen.  Miler, bivši američki pregovarač za Bliski istok, izrazio je dubok skepticizam u pogledu potencijala post-Hamasove vlade da vlada Gazom.

„Mogao bih da vam naslikam sliku za daleku galaksiju , a ne za planetu Zemlju, o tome kako možete da kombinujete UN, palestinske vlasti, Saudijce, Egipćane, predvođene SAD, Evropljane da bi pretvorili Gazu iz zatvora na otvorenom u nešto mnogo bolje“, rekao je on.

U međuvremenu, pozivi na stvaranje humanitarnih koridora u Gazi i puteva za evakuaciju palestinskih civila izazvali su snažnu reakciju arapskih suseda. Oni strahuju da bi izraelska invazija izazvala novi trajni talas masovnog raseljavanja, ponavljanje izraelskog rata za nezavisnost iz 1948. i arapsko-izraelskog rata 1967.

Milioni Palestinaca koji su tada bili primorani da pobegnu ostali su kao izbeglice u zemljama koje su ih ugostile ih. Istočni Jerusalim, koji je Izrael zauzeo u ratu 1967. i kasnije pripojen, i širenje izraelskih naselja na okupiranoj teritoriji su u srcu sukoba sa Palestincima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Netanjahu je otvoreno prihvatio versku i radikalnu krajnju desnicu, obećavajući da će pripojiti još zemalja koje će naseliti Jevreji. Stotine Palestinaca je poginulo na Zapadnoj obali od početka godine u ponovljenim sukobima sa izraelskim vojnicima i naseljenicima, a postoji široko rasprostranjena zabrinutost da bi nasilje moglo zahvatiti i teritoriju dok gori obližnja Gaza.

„Kakav god scenario da imate, biće još gore“, rekao je drugi regionalni izvor o potencijalu da se sukob proširi izvan Gaze. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading