A REKLI SU DA NE ŽELE TAMO DA ŽIVE: Izraelci grade 3.000 kuća za sebe u Palestini, da li je OVO pravi razlog "čišćenja"?

Autor:

Svet

07.03.2024

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu dao je zeleno svetlo za podizanje novih naselja

A REKLI SU DA NE ŽELE TAMO DA ŽIVE: Izraelci grade 3.000 kuća za sebe u Palestini, da li je OVO pravi razlog "čišćenja"?

Foto: X/Tedros Adhanom Ghebreyesus/Printscreen

Uprkos tvrdnjama premijera Izraela Benjamina Netanjahua da Izraelce ne zanima upravljanje palestinskim teritorijama već da u ratu žele samo da istrebe Hamas, realnost je naravno potpuno drugačija.

Netanjahu je dao zeleno svetlo, a izraelska vojska već prionula na posao da se izgradi čak 3.000 kuća u Zapadnoj obali koju su decenijama unazad kontrolisali Palestinci.

Ovo je Netanjahu navodno odobrio kao odgovor na nedavni smrtonosni palestinski napad u blizini Male Adumima.

Vodeće države sveta naravno ni u ovom slučaju nisu reagovale, tako da je Izraelcima realno otvoren put da počnu s naseljavanjem novih teritorija koje nisu njihove.

Najmanje 12 Palestinaca je ubijeno, a na desetine ih je ranjeno, u izraelskim napadima širom Pojasa Gaze tokom prethodnog dana.

Odbrambene snage Izraela (IDF) tvrde da su likvidirale komandanta raketne jednice Hamasa i uhapsile 250 pripadnika ove organizacije i Islamskog džihada u Kan Junisu. U borbama je poginuo jedan vojnik IDF-a, dok ih je petoro ranjeno.

Ujedinjene nacije (UN) upozorile su da je potrebno da se udvostruči dnevni broj konvoja humanitarne pomoći koji ulaze u Pojas Gaze, jer je glad u “gotovo neizbježna”.

Dva mornara su poginula na teretnom brodu koji je plovio pod zastavom Barbadosa u raketnom napadu jemenskih Huta u Adenskom zalivu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading