PREDLOG DOGOVORA NA STOLU? Vašington tvrdi: Izrael načelno pristao na primirje u Gazi - sada je Hamas na potezu!

Autor:

Svet

02.03.2024

22:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasti u SAD su danas saopštile da je Izrael načelno pristao na primirje u ratu u Gazi, te da je sada "lopta u Hamasovom dvorištu", kako bi prekid vatre mogao da stupi na snagu.

PREDLOG DOGOVORA NA STOLU? Vašington tvrdi: Izrael načelno pristao na primirje u Gazi - sada je Hamas na potezu!

Foto: Shutterstock

- Postoji predlog dogovora koji je na stolu. Izraelci su ga manje-više prihvatili. Šestonedeljni prekid vatre mogao bi da počne danas u Gazi ako Hamas pristane da oslobodi taoce koji su označeni kao ugroženi - rekao je neimenovani američki zvaničnik.

On je rekao da se sada nastavljaju razgovori kako bi se postigao dogovor pre početka Ramazana, svetog meseca posta u Islamu, prenose mediji.

Američki zvaničnik koji želeo da ostane anoniman, rekao je da je šestonedeljno primirje zamišljeno kao „prva faza“, sa ciljem da se postigne „nešto trajnije“, posebno kako bi se povećala humanitarna pomoć.

U Egiptu se očekuje početak pregovora o uspostavljanju privremenog primirja u Gazi

Podsetimo, ranije danas smo izvestili da se očekuje da delegacija Hamasa otputuje u Kairo, kako bi započela razgovore o uspostavljanju privremenog primirja u Pojasu Gaze, saopštio je neimenovani izvor blizak ovoj grupi.

Izvor je naveo da će se delegacija Hamasa sastati sa predstavnicima Egipta koji posreduju u pregovorima Izraela i te palestinske militantne grupe radi pauze u sukobima i razmene talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, objavio je Tajms of Izrael.

Izvor je rekao da će delegacija Hamasa pratiti razvoj pregovora i podneti "zvanični odgovor" te palestinske grupe na predlog koji je iznesen sa izraelskim pregovaračima u Parizu krajem prošlog meseca.

Predstavnici Egipta, Katara i SAD posreduju između izraelskih i Hamasovih pregovarača u pokušaju da se obezbedi pauza u borbama pre svetog muslimanskog meseca posta - Ramazana, koji počinje 10. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading