PAUZA U SUKOBU NA BLISKOM ISTOKU SVE IZVESNIJA: Delegacija Hamasa danas putuje u Egipat na pregovore o privremenom primirju!

Autor:

Svet

02.03.2024

20:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danas se očekuje da će delegacija Hamasa otputovati u Kairo kako bi započela razgovore o uspostavljanju privremenog primirja u Pojasu Gaze, saopštio je neimenovani izvor blizak ovoj grupi.

PAUZA U SUKOBU NA BLISKOM ISTOKU SVE IZVESNIJA: Delegacija Hamasa danas putuje u Egipat na pregovore o privremenom primirju!

Foto: Shuterstock

Izvor je naveo da će se delegacija Hamasa sastati sa predstavnicima Egipta koji posreduju u pregovorima Izraela i te palestinske militantne grupe radi pauze u sukobima i razmene talaca koje drži Hamas za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima, objavio je Tajms of Izrael.

Izvor je rekao da će delegacija Hamasa pratiti razvoj pregovora i podneti "zvanični odgovor" te palestinske grupe na predlog koji je iznesen sa izraelskim pregovaračima u Parizu krajem prošlog meseca.

Predstavnici Egipta, Katara i SAD posreduju između izraelskih i Hamasovih pregovarača u pokušaju da se obezbedi pauza u borbama pre svetog muslimanskog meseca posta - Ramazana, koji počinje 10. marta.

Izvor Hamasa rekao je ranije ove sedmice da bi, prema tom predlogu, primirje trajalo šest sedmica, pri čemu bi Hamas trebalo da oslobodi 42 taoca u zamenu za palestinske zatvorenike, prenosi Tanjug.

Izvor je istakao da Hamas, pored zaustavljanja izraelske ofanzive, želi nove uslove za primirje kako bi osigurao hitnu humanitarnu pomoć za Palestince u Pojasu Gaze, povlačenje Izraela i povratak stanovnika Gaze koji su raseljeni sa severa enklave.

Egipatski bezbednosni izvori su dodali da su se strane dogovorile o trajanju primirja u Gazi, puštanju talaca i zatvorenika, ali da nedostaje saglasnost o povlačenju izraelskih snaga iz severnog dela Pojasa Gaze i povratku Palestinaca.

Izraelski portal Vala javio je u petak, pozivajući se na visokog izraelskog zvaničnika, da je Izrael rekao posrednicima Egiptu i Kataru da neće nastaviti pregovore o prekidu vatre sve dok mu Hamas ne pošalje spisak izraelskih talaca koji su ostali živi u Gazi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading