KRUNA DIPLOMATSKOG OTOPLJAVANJA ODNOSA: Erdogan u istorijskoj poseti Egiptu nakon više od decenije! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Svet

14.02.2024

20:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon dočeka na aerodromu u Kairu, dvojica lidera su se uputila u palatu Al-Itihadija gde je predsednik Turske prisustvovao zvaničnoj protokolarnoj ceremoniji dobrodošlice.

KRUNA DIPLOMATSKOG OTOPLJAVANJA ODNOSA: Erdogan u istorijskoj poseti Egiptu nakon više od decenije! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Istorijski susret predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i egipatskog predsednika Abdal-Fataha al-Sisija obeležio je danas posetu Erdogana Egiptu nakon 12 godina. Posle napetih odnosa između dve zemlje nakon vojnog udara kojim je al-Sisi preuzeo vlast, ova poseta ima veliki značaj za obnovu i jačanje bilateralnih veza.

Al-Sisi lično dočekao Erdogana na aerodromu

Dolazak Erdogana na aerodrom u Kairu obeležio je poseban gest dobrodošlice od strane egipatskog predsednika, koji je lično dočekao svog turskog kolegu. Dvojica lidera su se rukovala na pisti dok je Erdogan sa suprugom Emine napuštao avion koji je stigao iz Dubaija, gde je učestvovao na samitu.

Važnost ove posete ogleda se u činjenici da je al-Sisi lično dočekao Erdogana, što je retkost kada je u pitanju poseta šefa države Egiptu. Ovo naglašava značaj ove posete za obe zemlje koje dele zajedničku istoriju, ali su imale zategnute odnose u proteklim godinama.

Nakon ceremonije dočeka, dvojica lidera su se uputila u palatu Al-Itihadija gde je Erdogan prisustvovao zvaničnoj ceremoniji dočeka. Prethodno je Erdogan izjavio da će razgovori sa al-Sisijem biti usmereni na rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba.

Zategnuti odnosi dve zemlje od vojnog udara u Egiptu 2013.

Važno je napomenuti da je Egipat bio domaćin zajedničkim naporima s Katarom i Sjedinjenim Američkim Državama u posredovanju za postizanje novog primirja između Izraela i Hamasa.

Ova poseta predstavlja krunu diplomatskih napora poslednjih godina da se otope zamrznuti odnosi između ove dve nacije. Prošle godine su imenovani ambasadori, a ovog meseca je Turska najavila da će prodati naoružane bespilotne letelice Egiptu.

Iako su dvojica lidera imala nesuglasice nakon vojnog udara u Egiptu 2013. godine, koje su dovele do smanjenja diplomatskih veza, ekonomske veze su uglavnom ostale neoštećene.

Ova istorijska poseta predstavlja važan korak ka obnovi i jačanju odnosa između Turske i Egipta, te se s nestrpljenjem očekuje dalji razvoj saradnje između ove dve zemlje.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading