IZRAEL UPUTIO ULTIMATUM PALESTINCIMA: Obelodanjene stravične brojke stradalih u Pojasu Gaze

Autor:

Svet

29.02.2024

13:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

CNN podseća da su zapadni saveznici Izraela sve zabrinutiji u vezi sa načinom bombardovanja i izvođenja operacija na tlu u Pojasu Gaze.

IZRAEL UPUTIO ULTIMATUM PALESTINCIMA: Obelodanjene stravične brojke stradalih u Pojasu Gaze

Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit, shutterstock

Više od 30.000 ljudi ubijeno je u Pojasu Gaze od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

CNN prenosi da je to objavilo Ministarstvo zdravlja opkoljene palestinske enklave kojim inače upravljaju hamasovci.

Američka televizija navodi da ovaj mračni podatak stiže u trenutku jačanja međunarodnog pritiska na Izrael da obustavi borbe i strahovanja da bi moglo da dođe do novog krvoprolića, ovog puta u Rafi, gradu na jugu Pojasa Gaze.

Podseća se da su SAD ranije ovog meseca u Ujedinjenim nacijama predložile "privremeni prekid vatre", ali su uložile veto protiv poziva na trenutni prekid sukoba.

Navodi se da Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze prilikom iznošenja podataka ne prave razliku između civila i boraca, ali je nedavno saopštilo da oko 70 odsto žrtava čine žene i deca.

Izrael procenjuje da je oko 10.000 Hamasovih boraca ubijeno od 7. oktobra kada je Izrael objavio rat ovoj ekstremističkoj organizaciji nakon njenog napada na jug zemlje.

U tom napadu je u Izraelu ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 osoba je kidnapovano i odvedeno u Pojas Gaze.

CNN navodi da nije mogao da nezavisno potvrdi podatak o broju stradalih u Pojasu Gaze niti izarelsku procenu o broju ubijenih boraca Hamasa.

Posle skoro pet meseci od početka rata Izrael je saopštio da je u zarobljeništvu u Pojasu Gaze i dalje više od 100 talaca.

Izraelski vojni i politički lideri su najavili da će nastaviti s ispunjavanjem ciljeva vezanih za vraćanje talaca i uništenje Hamasa, uprkos međunarodnom pritisku da Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je naziv tamošnje vojske, smanje intenzitet ratne kampanje.

Ministar Beni Ganc, član ratnog kabineta premijera Benjamina Netanjahua, upozorio je da će IDF proširiti vojne operacije na Rafu ukoliko taoci ne budu vraćeni do islamskog praznika Ramazana, koji počinje 10. ili 11. marta.

- Svet mora da zna i vođe Hamasa moraju da znaju da, ukoliko se taoci na vrate kući do Ramazana, borbe će se nastaviti i obuhvatiće područje Rafe - kazao je Ganc na nedavnom skupu u Jerusalimu.

CNN podseća da su zapadni saveznici Izraela sve zabrinutiji u vezi sa načinom bombardovanja i izvođenja operacija na tlu u Pojasu Gaze.

Navodi se da je čak i Amerika, kao kao najvažniji partner Izraela, dovela u pitanje regularnosti izraelske vojne kampanje koja je dovela do toga da milioni Palestinaca moraju da beže pred ofanzivom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading