BELA KUĆA PRIPRETILA TEL AVIVU: Izrael mora vernicima da omogući pristup Zidu plača za vreme Ramazana!

Autor:

Svet

28.02.2024

23:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael treba da uloži napore da olakša muslimanskim vernicima pristup Zidu plača u Jerusalimu tokom Ramazana, rekao je danas portparol Bele kuće Metju Miler.

BELA KUĆA PRIPRETILA TEL AVIVU: Izrael mora vernicima da omogući pristup Zidu plača za vreme Ramazana!

Foto: Tanjug/AP

- To nije samo ispravna stvar, nije samo pitanje davanja ljudima verske slobode koju zaslužuju, na koju imaju pravo, već je to i stvar koja je direktno važna za bezbednost Izraela - rekao je Miler.

On je naglasio da nije u bezbednosnom interesu Izraela da podstiče tenzije na Zapadnoj obali ili u širem regionu, prenosi Tajms of Izrael.

Miler je izneo ove primedbe kada su objavljeni izveštaji da Izrael razmatra nametanje oštrih ograničenja pristupa Zidu plača za izraelske Arape i Palestince na Zapadnoj obali tokom Ramazana koji počinje 10. marta.

Prema medijskim navodima, taj period smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o privremenom primiju u Pojasu Gaze, a predsednik SAD Džozef Bajden u utorak je saopštio da bi Izrael bio spreman na prekid vatre tokom ovog muslimanskog praznika, pišu Novosti.

Prekid vatre između Izraela i Hamasa početkom sledeće nedelje?

Podsetimo, predsednik SAD Džozef Bajden rekao je juče tokom posete Njujorku da bi Izrael bio spreman na prekid vatre u Gazi tokom predstojećeg meseca, u toku muslimanskog praznika Ramazana, ako se postigne dogovor o oslobađanju nekih od talaca koje drži palestinska militantna grupa.

- Bliži se Ramazan i došlo je do dogovora Izraelaca da se neće uključivati u aktivnosti tokom praznika, kako bi nam dali vremena da izvučemo sve taoce - rekao je Bajden na američkoj televiziji En-Bi-Si.

Ramazan počinje 10. marta i smatra se nezvaničnim rokom za postizanje sporazuma o prekidu vatre.

Predsednik SAD je, u emisiji "Late Night With Seth Meyers", dodao da veruje da je Izrael smanjio bombardovanje Rafe, grada na jugu Pojasa Gaze, i istakao da su se Izraelci obavezali da evakuišu veći deo tog grada pre kopnene invazije, prenosi AP.

Bajden je naglasio da se nada da bi prekid vatre između Izraela i Hamasa koji omogućio oslobađanje preostalih talaca mogao da stupi na snagu početkom sledeće nedelje.

- Moj savetnik za nacionalnu bezbednost mi kaže da smo blizu, ali još nismo gotovi. Nadam se da ćemo do sledećeg ponedeljka imati prekid vatre - rekao je Bajden.

U toku su pregovori o višenedeljnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa kako bi se omogućilo oslobađanje talaca koje militantna grupa drži u Gazi u zamenu za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Predložena šestonedeljna pauza u borbama bi takođe uključivala omogućavanje stotinama kamiona da svakodnevno isporučuju potrebnu pomoć u Gazu.

Izrael nije ispunio nalog Međunarodnog suda pravde (MSP) da pruži hitno potrebnu pomoć ljudima u Pojasu Gaze, saopštila je grupa za ljudska prava "Hjuman rajts voč" u ponedeljak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading