PREDVIDEO JE RAT U UKRAJINI I GAZI, SAD SE PONOVO OGLASIO I IZNEO JEZIVE PROGNOZE! Svet se mora pripremiti za PAKAO koji sledi: Jedno mesto je SLEDEĆA meta!

Autor:

Svet

23.02.2024

23:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ferguson ističe strategiju detanta kao ključnu u angažovanju Kine i Rusije, naglašavajući potrebu za vremenom kako bi se osnažile odbrambene sposobnosti Evrope i Sjedinjenih Država.

PREDVIDEO JE RAT U UKRAJINI I GAZI, SAD SE PONOVO OGLASIO I IZNEO JEZIVE PROGNOZE! Svet se mora pripremiti za PAKAO koji sledi: Jedno mesto je SLEDEĆA meta!

Foto: Shutterstock

Britansko-američki istoričar Nil Ferguson sa Univerziteta Harvard, poznat po predviđanju sukoba u Ukrajini i Gazi, otkriva svoje prognoze za buduće sukobe.

U intervjuu za švajcarski list Noje cirher cajtung, Ferguson ističe da su američki birači pred teškom odlukom između Džozefa Bajdena i Donalda Trampa na izborima u januaru. On ističe da, bez obzira na ishod izbora, svet se suočava sa novim izazovima i potencijalnim tačkama sukoba, prenosi Informer. 

Borba titana: Bajden ili Tramp?

Ferguson ističe da izbor između Bajdena i Trampa nosi velike posledice. Prema njegovim rečima, još jedan Bajdenov mandat mogao bi zapečatiti pad Amerike kao supersile, dok bi Trampova pobeda mogla dovesti do rizika po republiku. Ističe da su ulozi visoki i da će odluka američkih birača imati globalne posledice.

Kritične odluke Trampove administracije

Ferguson identifikuje tri potencijalno katastrofalne odluke koje bi Trampova administracija mogla doneti u drugom mandatu. To uključuje napuštanje NATO saveza, mogući gubitak Ukrajine i pitanje Tajvana. Posebno ističe da bi gubitak Ukrajine u sukobu sa Rusijom imao dalekosežne posledice na bezbednost Evrope.

Evropa se mora pripremiti

Ferguson upozorava da se Evropa mora ozbiljno pozabaviti strateškom autonomijom i svojom odbranom, jer više ne može pretpostaviti američki garant njihove nacionalne bezbednosti. Ističe da je vreme da zemlje Evrope ozbiljno shvate sopstvenu odbranu, s obzirom na promenljivu geopolitičku situaciju.

Tajvan kao potencijalna tačka sukoba

Kao osoba koja je predvidela sukobe u Ukrajini i Gazi, Ferguson predviđa da bi Tajvan mogao biti iduća tačka sukoba. Upozorava da bi Trampova administracija mogla zauzeti restriktivniji pristup prema Tajvanu, što bi moglo dovesti do sukoba sa Kinom.

Poraz Zapada u novom "Hladnom ratu"

Ferguson ističe da bi mladi zapadnjaci trebalo bolje da razumeju moguće posledice poraza Zapada u novom "Hladnom ratu". Naglašava da je važno da mladi shvate kako bi izgledao svet pod dominacijom kineske komunističke partije.

Strategija detanta i potreba za vremenom

Ferguson ističe strategiju detanta kao ključnu u angažovanju Kine i Rusije, naglašavajući potrebu za vremenom kako bi se osnažile odbrambene sposobnosti Evrope i Sjedinjenih Država. Zaključuje da će biti potrebno najmanje deset godina pre nego što se situacija značajno promeni.

U zaključku, prognoze istoričara Nila Fergusona ukazuju na potencijalne tačke sukoba u budućnosti i potrebu za ozbiljnom pripremom i angažovanjem kako bi se izbegli potencijalni globalni sukobi.

(Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading