BAJDEN OBEĆAO ZELENSKOM NOVU POMOĆ: "Apsurdno je da se sad povuku..."

Autor:

Svet

18.02.2024

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bajden je istakao da veruje da će biti odobrena.

BAJDEN OBEĆAO ZELENSKOM NOVU POMOĆ: "Apsurdno je da se sad povuku..."

Foto: Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden je u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim izrazio uverenje da će Ukrajini biti odobrena američka vojna pomoć od 60 milijardi dolara. Iako ova mera tek treba da prođe konačno glasanje u američkom Kongresu, Bajden je istakao da veruje da će biti odobrena.

Zelenski je naglasio hitnu potrebu za isporukom dodatnog oružja Ukrajini kako bi se izbegla katastrofalna situacija u Evropi. Bela kuća je nedostatak podrške Kongresa okrivila za povlačenje Ukrajine iz grada Avdijevke, što je dovelo do manjka oružja i municije u ukrajinskoj vojsci tokom borbi, prenosi Blic.

Nakon razgovora sa Zelenskim, Bajden je istakao hrabrost i herojsko ponašanje ukrajinskog naroda, te je ocenio kao neetično i suprotno američkim vrednostima povlačenje podrške u trenutku kada je Ukrajini neophodna municija.

Zelenski je nakon razgovora sa Bajdenom izrazio zadovoljstvo podrškom koju je dobio, ističući da je podrška Ukrajini zapravo podrška demokratiji i slobodi. Takođe je istakao važnost zajedničke zaštite tih vrednosti.

Iako je američki Senat odobrio paket strane pomoći od 95 milijardi dolara, koji uključuje i 60 milijardi dolara namenjenih Ukrajini, članovi Republikanske partije u Predstavničkom domu, koji su lojalni bivšem predsedniku Donaldu Trampu, još uvek nisu podržali tu odluku. Očekuje se da će se ova situacija dodatno razrešiti u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading