LUD, ZBUNJEN, IMA LI I NEKO NORMALAN? Amerikanci, Egipćani i Katar tvrde da su Izrael i Hamas na korak od prekida rata, a Netanjahu najavljuje novo ČIŠĆENJE!

Autor:

Svet

25.02.2024

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posrednici su napravili korak napred ka postizanju dogovora o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, kao i o oslobađanju zatočenih talaca u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, javljaju danas izraelski mediji

LUD, ZBUNJEN, IMA LI I NEKO NORMALAN? Amerikanci, Egipćani i Katar tvrde da su Izrael i Hamas na korak od prekida rata, a Netanjahu najavljuje novo ČIŠĆENJE!

Foto: Tanjug/AP

Izraelski ratni kabinet održao je u subotu uveče telefonsku sednicu kako bi razgovarao o predlogu sporazuma sačinjenog u Parizu, u kojem je učestvovao Izrael sa posrednicima iz SAD, Egipta i Katara.

Nekoliko izraelskih medija, citirajući neimenovane izvore, rekli su da je Izrael prećutno odobrio dogovor i da će poslati delegaciju u Katar na dalje razgovore.

Hamas je istakao da još nije uključen u najnoviji predlog, ali se izveštaji medija poklapaju sa ranijim zahtevima militantne grupe za prvu fazu primirja.

Politički lider Hamasa Ismail Hanije boravio je u Kairu prošle nedelje.

Izrael, u međuvremenu, razvija planove za širenje kopnene ofanziva na južni grad Rafu, na granici sa Egiptom, u kojem se nalazi više od polovine populacije te enklave od 2,3 miliona stanovnika.

Humanitarni radnici upozorili su na potencijalnu katastrofu, a SAD i ostali saveznici Izraela poručili su da civili moraju biti zaštićeni.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da će preneti vladi ove nedelje da se "odobre operativni planovi za akciju u Rafi", uključujući i evakuaciju civila.

Visoki zvaničnik Egipta, koji je posrednik u razgovorima između Izraela i Hamasa, rekao je u subotu da nacrt predloga predviđa prekid vatre, uz oslobađanje 40 talaca, mahom žena i starijih ljudi, a da se zauzvrat pusti do 300 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena, maloletnika i starih.

Egipatski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da predloženo šestonedeljno primirje u borbama bi uključivalo omogućavanje stotinama kamiona da unesu pomoć u Gazu.

On je rekao da su se obe strane saglasile da se nastave pregovori tokom pauze, radi daljeg oslobađanja ljudi i trajnog prekida vatre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading