LICEMERJE BEZ GRANICA: U utorak u Ujedinjenim nacijama sabotirali prekid vatre u Gazi, a evo šta su DANAS Amerikanci poručili

Autor:

Svet

21.02.2024

16:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sadašnja kriza, kako su rekli, ilustruje vitalnu potrebu za postizanjem mira, konačnog mira sa palestinskom državom koja bi živela bezbedno i zajedno sa sigurnim Izraelom koji bi bio potpuno integrisan u region

LICEMERJE BEZ GRANICA: U utorak u Ujedinjenim nacijama sabotirali prekid vatre u Gazi, a evo šta su DANAS Amerikanci poručili

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Tokom današnje javne rasprave o pravnim posledicama koje proizilaze iz politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jerusalim, predstavnik SAD Ričard Visek istakao je da je potrebno hitno postići konačni mir koji uključuje realizaciju palestinskog samoopredeljenja.

"Kao što sam rekao na početku, pred vama je težak zadatak. Drugi su od vas tražili da široko tumačite pitanja o zakonu. Zamolili su vas da pokušate da rešite ceo spor između strana putem savetodavnog mišljenja na pitanja koja se fokusiraju na dela samo jedne strane", rekao je Visek, preneo je Gardijan.

Prema njegovim rečima, SAD se ne slažu sa tim, da bi ovakav pristup bio u skladu sa ulogom suda u okviru UN, odnosno postizanja mira kroz pregovore.

"Hamasovi napadi, uzimanje talaca i druga nedela, neprijateljstva koja su u toku i patnja Palestinaca u Gazi i nasilje na Zapadnoj obali učvršcuju rešenost Sjedinjenih Američkih Država da se hitno postigne konačni mir koji uključuje punu realizaciju palestinskog samoopredeljenja", istakao je Visek.

On je naveo da sadašnja kriza ilustruje vitalnu potrebu za postizanjem mira, konačnog mira sa palestinskom državom koja bi živela bezbedno i zajedno sa sigurnim Izraelom koji bi bio potpuno integrisan u region.

Visek je citirao američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je kazao da Izrael neće biti trajno bezbedan, osim ako i dok se palestinske političke aspiracije ne ispune.

"Nedostatak značajnog napretka u pregovorima o okončanju sukoba i uspostavljanju mira između strana i za region ne može i ne sme da traje. Savet bezbednosti i Generalna skupština i dalje jasno daju podršku rešenju dve države i uspostavljenom okviru za njegovo ispunjenje", naglasio je on.

Prema njegovim rečima, sukob ne može biti rešen nasiljem i unilateralnim akcijama, već su pregovori put koji vodi trajnom miru.

"Iz ovih razloga, sa poštovanjem podstičemo sud da pažljivo prilagodi svoje savete u ovom postupku kako bi podržao i promovisao konačno ostvarenje mira i stabilnosti u okvirima UN i rezolucija Saveta bezbednosti UN 242 i 338", naglasio je Visek.

Izlaganjem američkog predstavnika završena je jutarnja sesija suda o pravnim posledicama koje proizilaze iz politike i prakse Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji, uključujući istočni Jerusalim (Zahtev za savetodavno mišljenje).

Javna rasprava počela je u ponedeljak 19. februara i trajaće do ponedeljka 26. februara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading