NI "O" OD OBJEKTIVNOSTI! Uticajni britanski list napao CNN zbog podrške Izraelu u ratu, Netanjahu će pobesneti zbog ovoga

Autor:

Svet

05.02.2024

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Guardian je naveo da uredništvo CNN-a nije našlo za shodno da ni za jednu važniju informaciju sa fronta prvo proveri činjenice, već je sve objavljivalo automatski

NI "O" OD OBJEKTIVNOSTI! Uticajni britanski list napao CNN zbog podrške Izraelu u ratu, Netanjahu će pobesneti zbog ovoga

Foto: Profimedia

"Većina vesti koju su objavili od početka rata, bez obzira na početnu tačnost informacija sa fronta, iskrivljavali su sistemskom i institucionalnom pristrasnošću unutar redakcije. Izveštavanje CNN-a iz Gaze je obična novinarska manipulacija".

Ovo je u iznenađujuće direktnom tonu napisao ugledni britanski novinar Kris Megil za Guardian naglašavajući koliko je ova kuća u poslednje vreme neverovatno pristrasna.

Megil u više navrata ističe da CNN zdušno podržava Izrael kršeći svakodnevno kodekse novinarske profesije.

Prema izveštajima šest zaposlenih u CNN-u, dnevne odluke i vesti oblikovane su nizom direktiva iz sedišta CNN u Atlanti.

One uključuju stroga ograničenja u citiranju Hamasa i izveštavanju o događajima iz palestinske perspektive. S druge strane, izraelski izveštaji uzimaju se zdravo za gotovo.

"CNN kancelarija u Jerusalimu morala je da odobri i pregleda svaku priču o sukobu pre emitovanja ili objavljivanja", piše Megil.

Zbog toga, ističu zaposleni, postoji mnogo sukoba unutar kompanije.

"Viši službenici se ne slažu sa tzv. 'statusom quo' i bore se sa šefovima koji im daju naređenja te se pitaju kako mogu da efikasno ispričaju priču sa tolikim restrikcijama. Mnogi su se zalagali za više sadržaja iz Gaze. Dok svi izveštaju prođu Jerusalem i stignu na TV, osigurava se da se Izrael oslobodi od svih nedela", analizira Guardian.

Naglašava se kako su dvostruki standardi očigledni.

"Gledaoci CNN su sprečeni da čuju centralnog igrača u ovoj priči. Nije novinarstvo reći da nećemo razgovarati s nekim zato što nam se ne sviđa ono što rade. CNN je tokom godina razgovarao s mnogim teroristima i američkim neprijateljima. Intervjuisali smo Gadafija pa čak i Osamu bin Ladena. Šta je ovoga puta drugačije?", pitaju se neimenovani radnici CNN-a za Guardian.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading