PALESTINCI NIKADA NEĆE PRISTATI NA OVO: Netanjahu predstavio plan za Pojas Gaze

Autor:

Svet

23.02.2024

09:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dokumentu se ističe da će plan za obnovu Pojasa Gaze finansirati i voditi zemlje koje su, kako se navodi, prihvatljive za Izrael.

PALESTINCI NIKADA NEĆE PRISTATI NA OVO: Netanjahu predstavio plan za Pojas Gaze

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, predstavio je članovima ratnog kabineta plan za Pojas Gaze, prema kojem je cilj da se umesto palestinske militantne grupe Hamas instaliraju "lokalni zvaničnici" koji nisu povezani sa terorizmom da upravljaju službama u enklavi, objavila je Netanijahuova kancelarija.

To je prvi put da su planovi za Pojas Gaze nakon rata zvanično predstavljeni kabinetu na odobrenje, piše Tajms of Izrael. U dokumentu koji je Netanijahu predstavio na sastanku u četvrtak ne pominje se konkretno palestinska uprava, niti se isključuje njeno učešće u posleratnom upravljanju Pojasom Gaze.

Umesto toga navodi se da će civilne poslove u Gazi voditi "lokalni zvaničnici" koji imaju "administrativno iskustvo" i koji nisu povezani sa, kako je navedeno, "zemljama ili entitetima koji podržavaju terorizam".

Foto: Profimedia

 

U saopštenju se ističe da će dokument poslužiti kao osnova za buduće diskusije u vezi sa posleratnim upravljanjem Pojasom Gaze. U planu je navedeno da je neposredan cilj da Izraelske odbrambene snage (IDF) nastave postizanje svojih ciljeva, a to su uništavanje vojnih kapaciteta i infrastrukture Hamasa i Islamskog džihada i oslobađanje talaca, a kao dugoročan cilj navedeno je uklanjanje svake bezbednosne pretnje iz Pojasa Gaze.

Kao srednjoročni cilj navodi se da će IDF zadržati neograničenu slobodu da deluje u celom Pojasu Gaze kako bi sprečio ponovnu pojavu "terorističkih aktivnosti". Ističe se da će Izrael nastaviti već pokrenuti projekat uspostavljanja sigurnosne tampon zone na palestinskoj strani granice Pojasa Gaze.

Foto: Profimedia

 

U dokumentu se navodi da će Izrael nametnuti zatvaranje granice Pojasa Gaze sa Egiptom kako bi sprečio, kako se ističe, "oživljavanje terorističkih aktivnosti i krijumčarenje".

Netanjahuov plan predviđa i "potpunu demilitarizaciju" Pojasa Gaze iznad onoga što je potrebno za održavanje javnog reda. Planom je takođe predviđeno zatvaranje Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) zbog navodne umešanosti 12 članova njenog osoblja u napad Hamasa na jug Izraela 7. oktobra. Navodi se da će Izrael raditi na tome da tu agenciju zameni "odgovornim međunarodnim organizacijama za pomoć".

U dokumentu se ističe da će plan za obnovu Pojasa Gaze finansirati i voditi zemlje koje su, kako se navodi, prihvatljive za Izrael.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading