OVO JE NAJOŠTRIJE UPOZORENJE IZRAELA OD POČETKA RATA! ''Rok vam je RAMAZAN...''

Autor:

Svet

19.02.2024

22:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema palestinskim navodima, u operacijama je poginulo skoro 30.000 ljudi, među kojima su polovina žene i deca, dok je skoro 70.000 ranjeno.

OVO JE NAJOŠTRIJE UPOZORENJE IZRAELA OD POČETKA RATA! ''Rok vam je RAMAZAN...''

Foto: Tanjug/AP

Beni Ganc, član ratnog kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, upozorio je da će Izrael pokrenuti kopnenu ofanzivu na grad Rafu ukoliko do ramazana ne budu oslobođeni svi izraelski taoci koje Hamas drži u Gazi, a koji su oteti u napadu od 7. oktobra.

Ovo je dosad najoštrije upozorenje dok izraelska vojska nastavlja sa operacijama u Pojasu Gaze.

Humanitarna kriza u Gazi

Prema palestinskim navodima, u operacijama je poginulo skoro 30.000 ljudi, među kojima su polovina žene i deca, dok je skoro 70.000 ranjeno. Većina raseljenih u gradu Rafi živi u izuzetno teškim uslovima. Doktori u bolnicama širom Gaze suočeni su s nedostatkom osnovnih sredstava za pomoć pacijentima, a situaciju je opisala kao "nezamislivu" i Svetska zdravstvena organizacija. Operacije bez anestezije i nedostatak medicinske opreme su doveli do očaja među medicinskim osobljem, prenosi BBC.

Reakcija međunarodne zajednice

Ujedinjene nacije su nedavno upozorile da bi izraelska kopnena ofanziva na Rafu mogla "dovesti do pokolja" i da bi mogla da zakuca poslednji ekser u kovčeg humanitarne pomoći koja je već na izdisaju. Razgovori o primirju u kojima učestvuju Izrael, SAD, Egipat i Katar završeni su u Kairu bez značajnog napretka, dok su pozivi da se Izrael suzdrži od napada na Rafu sve glasniji.

Reakcija izraelskih zvaničnika

Ganc je naglasio da će ofanziva biti sprovedena koordinisano i u sklopu dijaloga sa Amerikancima i Egipćanima, uz olakšavanje evakuacije civila radi smanjenja broja civilnih žrtava. Izraelska vojska navodi da Hamas "sistematski koristi bolnice i medicinske centre za svoje terorističke aktivnosti", prenosi Kurir.


Situacija na Bliskom istoku je sve napetija, a pretnje kopnenom ofanzivom izraelskih zvaničnika dodatno unose nemir među stanovništvom Gaze. Međunarodna zajednica pokušava da posreduje u potrazi za mirnim rešenjem, ali izgleda da su pregovori zastali. Dok se svet priprema za početak ramazana, sudbina izraelskih taoca i eskalacija sukoba predstavljaju glavne teme međunarodnih vesti.

(BBC/Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading