NETANJAHU UVEO STROGE MERE ZBOG RAMAZANA! Pristao je na OGRANIČENJE, ovako nešto u Jerusalimu se ne pamti!

Autor:

Svet

18.02.2024

21:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska služba bezbednosti, poznata kao Šin Bet, upozorila je da bi ova odluka mogla da izazove dodatne tenzije.

NETANJAHU UVEO STROGE MERE ZBOG RAMAZANA! Pristao je na OGRANIČENJE, ovako nešto u Jerusalimu se ne pamti!

Foto: Tanjug/AP

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je, prema nepotvrđenom izveštaju Kanala 13, pristao na zahtev krajnje desničarskog izraelskog ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira da se ograniči prisustvo arapsko-izraelskih vernika na Brdu hrama u Jerusalimu za vreme muslimanskog verskog praznika Ramazan.

Ova odluka je izazvala upozorenje izraelske službe bezbednosti, Šin Beta, koja je naglasila da bi takvi potezi mogli dodatno podstaći tenzije, posebno među izraelskim Arapima i onima sa stalnim boravkom. Sa druge strane, "Tajms of Izrael" prenosi da izraelska policija navodno podržava ovakav potez.

Upozorenje Šin Beta i podrška izraelske policije

Izraelska služba bezbednosti, poznata kao Šin Bet, upozorila je da bi ova odluka mogla da izazove dodatne tenzije, posebno među izraelskim Arapima i onima sa stalnim boravkom. Ovo upozorenje dolazi u vreme kada je region već pod velikim napetostima, te dodatni potezi koji bi mogli da izazovu nemire svakako izazivaju zabrinutost. Sa druge strane, izraelska policija navodno podržava ovakav potez, što ukazuje na unutrašnje razlike u mišljenjima i stavovima unutar izraelskih bezbednosnih struktura, prenosi Novosti.

Ben Gvirov zahtev za zabranu molitve stanovnicima Palestinske samouprave

Ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir pozvao je na zabranu molitve "stanovnicima Palestinske samouprave" na Brdu hrama u Jerusalimu za vreme nadolazećeg Ramazana. Ovaj zahtev jasno pokazuje njegov stav i politiku prema Palestincima, odražavajući tako duboke podele i tenzije koje postoje u regionu. Njegova inicijativa dodatno doprinosi već postojećim napetostima i problemima u vezi sa verskim slobodama i pravima na ovom istorijski važnom mestu.

Odluka premijera Netanjahua da pristane na zahtev za ograničenje prisustva arapsko-izraelskih vernika na Brdu hrama za vreme Ramazana je izazvala kontroverze i podelila javnost. Dok jedni podržavaju ovaj potez, drugi izražavaju duboku zabrinutost zbog mogućih posledica po bezbednost i stabilnost regiona. Sa Ramazanom koji počinje za manje od mesec dana, ostaje da se vidi kako će ova situacija uticati na verske i političke dinamike u Jerusalimu i šire.

(Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading