ORBAN DAO ZELENO SVETLO: Najavljen novi sporazum između Mađarske i Švedske!

Autor:

Svet

23.02.2024

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je danas da će Mađarska i Švedska uskoro potpisati sporazum o saradnji u oblasti odbrambene industrije.

ORBAN DAO ZELENO SVETLO: Najavljen novi sporazum između Mađarske i Švedske!

Foto: Tanjug/AP

Ova vest dolazi uoči sastanka premijera Orbana sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom, planiranog kasnije tokom dana u Budimpešti.

Orban je za državni radio izjavio da će obe zemlje rešiti sva otvorena pitanja između njih i postaviti ciljeve za dalju vojnu saradnju. Prema izveštaju Rojtersa, ova inicijativa predstavlja korak ka jačanju bilateralnih odnosa u oblasti odbrane između Mađarske i Švedske.

Pored toga, premijer Orban najavio je da će mađarski parlament na sednici zakazanoj za ponedeljak ratifikovati zahtev Švedske za članstvo u NATO. Švedska je svoj zahtev za pridruživanje NATO podnela u maju 2022. godine, a Mađarska je do sada bila jedina članica Alijanse koja nije ratifikovala ovu odluku Stokholma.

Važno je napomenuti da je Mađarska ranije odbijala da odobri švedski zahtev, pravdajući to pritužbama da Švedska kritikuje mađarske rezultate u ispunjavanju standarda vladavine prava. Ipak, najnovija najava premijera Orbana ukazuje na želju za prevazilaženjem nesuglasica i jačanjem saradnje između dve zemlje.

Očekuje se da će potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti odbrambene industrije doneti koristi obezbeđenju i tehnološkom razvoju, istovremeno pridonoseći jačanju odnosa Mađarske i Švedske na međunarodnom nivou.

Mađarska jedina članica NATO koja nije ratifikovala zahtev Švedske za prijem u Alijansu

Podsećamo, mađarska vladajuća stranka Fides je predložila da parlament glasa o ratifikaciji kandidature Švedske za ulazak u NATO, 26. februara.

Fides će podržati ratifikaciju, objavio je u utorak lider poslaničke grupe Fidesa na platformi Fejsbuk, prenosi Rojters.

Šef mađarske diplomatije, Peter Sijarto, danas je istakao da bi dve zemlje mogle da razgovaraju o produbljivanju saradnje na polju privrede i odbrane ukoliko švedski premijer, Ulf Kristerson, poseti Budimpeštu.

Mađarski premijer, Viktor Orban, je u subotu signalizirao da bi parlament mogao da ratifikuje švedsku kandidaturu, dodavši da će mađarski "spor sa Švedskom uskoro biti rešen".

Švedski ministar odbrane, Pal Jonson, pozdravio je planove Budimpešte da ratifikuje članstvo Švedske u NATO. 

Nakon pozitivnog glasanja Turske, Mađarska ostaje jedina zemlja članica NATO koja nije ratifikovala zahtev Švedske za prijem u Alijansu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading