''ŠTITIMO SVOJE INTERESE'' Budimpešta donela odluku da li će okrenuti leđa Moskvi!

Autor:

Svet

19.02.2024

18:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska se od početka sukoba u Ukrajini protivi uvođenju sankcija ruskim energentima i pružanju vojne pomoći Kijevu.

''ŠTITIMO SVOJE INTERESE'' Budimpešta donela odluku da li će okrenuti leđa Moskvi!

Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Mađarske, Peter Sijarto, izjavio je danas da Mađarska neće blokirati 13. paket antiruskih sankcija Evropske unije (EU), tvrdeći da su tokom priprema uspeli ukloniti sve tačke koje bi mogle štetiti mađarskim interesima.

- O potencijalnom 13. paketu sankcija mogu da kažem da smo tokom priprema uspeli da uklonimo sve one delove koji bi štetili mađarskim interesima. Dakle, u ovoj situaciji nema smisla stavljati veto. Istovremeno, mislim da Evrospka unija donosi lošu odluku, i to ne samo u vezi sa 13. paketom, već i 12 puta pre toga - naglasio je mađarski šef diplomatije.

Diplomata je takođe istakao da su ograničenja prema Moskvi više naštetila inicijatorima sankcija nego ruskoj ekonomiji. On je ukazao na to da ruski energetski resursi i dalje teku ka Evropi, ali preko trećih zemalja i po znatno višim cenama.

Prethodno, Sijarto je izrazio mišljenje da EU želi usvojiti nove sankcije Rusiji kako bi se dodvorila Sjedinjenim Državama, liberalnim medijima i nevladinim organizacijama. On je to nazvao demonstrativnim korakom uoči godišnjice početka sukoba u Ukrajini.

Mađarska se od početka sukoba u Ukrajini protivi uvođenju sankcija ruskim energentima i pružanju vojne pomoći Kijevu.

Brisel očekuje da će 13. paket sankcija biti usvojen do godišnjice početka sukoba u Ukrajini, zakazane za 24. februar, iako mediji spekulišu da će te mere imati pretežno simbolički karakter.

Važno je napomenuti da Mađarska već duže vreme izražava protivljenje uvođenju sankcija ruskim energetskim resursima i pružanju vojne pomoći Kijevu. U martu 2022. godine, parlament zemlje je usvojio uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije Mađarske, prenosi RIA Novosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading