NEMAČKA TRAŽI KAZNU ZA PUTINA: Ne stišavaju se reakcije u EU na smrt Alekseja Navaljnog

Autor:

Svet

19.02.2024

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Berbok je, po dolasku na Savet EU za spoljne poslove, optužila ruskog predsednika, Vladimira Putina, da koristi "brutalnu silu" da vrši represiju nad ruskim građanima.

NEMAČKA TRAŽI KAZNU ZA PUTINA: Ne stišavaju se reakcije u EU na smrt Alekseja Navaljnog

Foto: Tanjug/AP

Nemačka ministarka spoljnih poslova, Analena Berbok, izjavila je danas da će Berlin predložiti uvođenje novih sankcija Rusiji zbog smrti ruskog opozicionog lidera, Alekseja Navaljnog, i izrazila nadu da će dogovor o tim sankcijama uskoro biti postignut u okviru EU.

Berbok je, po dolasku na Savet EU za spoljne poslove, optužila ruskog predsednika, Vladimira Putina, da koristi "brutalnu silu" da vrši represiju nad ruskim građanima "koji izlaze na ulice kako bi protestovali za slobodu ili koji pišu o tome u novinama", prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool

 

- Predložićemo nove sankcije uzimajući u obzir smrt Alekseja Navaljnog - poručila je Berbok.

Kada je reč o situaciji na Bliskom istoku, Berbok je navela da je stav Nemačke da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali sve dok je to u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Ona je pozvala na humanitarni prekid vatre, dodaje Gardijan.

- Za nas je od najveće važnosti da dođemo do mira na Bliskom istoku, a to znači da nam je potreban humanitarni prekid vatre. Treba nam oslobađanje talaca. Potrebano nam je Hamas da položi oružje i potrebno nam je poštovanje međunarodnog humanitarnog prava - rekla je Berbok.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, prethodno je rekao danas u Briselu da će države članice EU predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, a kako tvrdi, "odgovoran je sam Putin".

Ministri spoljnih poslova EU tokom današnjeg sastanka u Briselu razgovaraće o situaciji na Bliskom istoku, ratu u Ukrajini, situaciji u Sahelu i drugim pitanjima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading