BUDIMPEŠTA IMA RAZLOGA DA BUDE ZADOVOLJNA: Kina poslala Orbanu ponudu koja se ne odbija!

Autor:

Svet

19.02.2024

18:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novom potezu koji ukazuje na otopljavanje odnosa između Kine i Mađarske, Peking je ponudio proširenje saradnje u oblasti bezbednosti, posebno ističući borbu protiv terorizma i transnacionalnog kriminala.

BUDIMPEŠTA IMA RAZLOGA DA BUDE ZADOVOLJNA: Kina poslala Orbanu ponudu koja se ne odbija!

Foto: Tanjug/AP

Kako izveštava Gardijan, ova inicijativa dolazi neposredno nakon odbijanja posete delegacije iz Vašingtona od strane mađarskih zvaničnika.

Premijer Mađarske Viktor Orban, nedavno se sastao s kineskim ministrom javne bezbednosti, Vang Sjaohongom, izražavajući nadu u produbljivanje saradnje u ključnim oblastima.

Očekuje se da će ova saradnja obuhvatiti izgradnju kapaciteta za bezbednost i sprovođenje zakona u sklopu Inicijative "Pojas i put" predsednika Si Đinpinga, koja ima za cilj povezivanje Kine s ostatkom sveta putem trgovinskih i infrastrukturnih veza.

Važno je napomenuti da je ponuda Kine neobična, s obzirom na članstvo Mađarske u Evropskoj uniji i NATO. 

Gardijan naglašava da Mađarska održava veze s Moskvom u većoj meri od bilo koje druge članice EU. Ovo dolazi u vreme kada su odnosi Mađarske sa saveznicima u EU i NATO na niskom nivou, ističe britanski list.

Prošlogodišnje prisustvo Viktora Orbana forumu Inicijative "Pojas i put" u Pekingu, kao i najava kineskog proizvođača električnih vozila "BID" o otvaranju svoje prve evropske fabrike u Mađarskoj, dodatno ukazuju na razvoj ekonomske saradnje između ove dve zemlje.

Ipak, "Gardijan" primećuje da je položaj Mađarske u zapadnim prestonicama sve slabiji, a situacija se dodatno komplikuje time što će Mađarska biti poslednja država koja će ratifikovati aplikaciju Švedske za ulazak u NATO.

Američki ambasador u Budimpešti, Dejvid Presman, izrazio je nezadovoljstvo zbog odlaganja ove odluke, ističući da su saveznici čekali 21 mesec na odluku Mađarske o pristupanju Švedske NATO-u.

U međuvremenu, poseta američkih senatora Budimpešti, s namerom da pozovu Mađarsku na brzo odobravanje zahteva Švedske za pridruživanje NATO, naišla je na odbijanje od strane članova mađarske vlade.

Sva ova dešavanja stvaraju kompleksan kontekst međunarodnih odnosa, nagoveštavajući moguće promene u geopolitičkom pejzažu Mađarske, prenosi RT.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading