DVE EVROPSKE SILE ''PODVALILE'' ZELENSKOM! Džaba je sve potpisivao: Ukrajinu pogodile LOŠE vesti!

Autor:

Svet

19.02.2024

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpisivanje paktova o bezbednosti sa Nemačkom i Francuskom ne znači automatski ulazak Ukrajine u NATO,

DVE EVROPSKE SILE ''PODVALILE'' ZELENSKOM! Džaba je sve potpisivao: Ukrajinu pogodile LOŠE vesti!

Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, Shutterstock

Prema informacijama iz kineskog Global tajmsa, Nemačka i Francuska neće dozvoliti dugoročno pridruživanje Ukrajine Severnoatlantskoj alijansi, uprkos nedavnim sporazumima o bezbednosnim garancijama koje su potpisali sa Kijevom.

Ovi sporazumi su izazvali pažnju, jer stvaraju presedan koji bi mogao da podstakne druge evropske zemlje da sledi njihov primer i ojača saradnju sa Ukrajinom, prenosi Informer.

Bez ulaska u NATO, ali sa mehanizmom kolektivne odbrane

Potpisivanje paktova o bezbednosti sa Nemačkom i Francuskom ne znači automatski ulazak Ukrajine u NATO, već će imati koristi od mehanizma kolektivne odbrane. Ovi sporazumi takođe ne obavezuju Nemačku i Francusku na direktne vojne sukobe sa Rusijom, dok istovremeno sprečavaju pridruživanje Ukrajine NATO-u.

Kineska perspektiva

Autor teksta Sung Džuping ističe da će dugoročno Nemačka i Francuska izbegavati direktne vojne sukobe sa Rusijom i neće dozvoliti Ukrajini da se pridruži NATO-u. Slično mišljenje deli i analitičar Cui Heng, naglašavajući da bezbednosni sporazumi između Ukrajine i velikih evropskih zemalja ih ničim ne obavezuju.

Bilateralni sporazumi sa Nemačkom i Francuskom

U petak su ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i nemački kancelar Olaf Šolc potpisali bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama i dugoročnoj podršci, dok je francuski predsednik Emanuel Makron potpisao sličan sporazum sa Zelenskim. Ovi sporazumi važe deset godina sa mogućnošću produženja, ali ne utiču na napore Ukrajine ka pridruživanju NATO-u.


Kako se čini, ovi sporazumi omogućavaju Ukrajini da ostvari željenu podršku evropskih sila, a istovremeno Nemačka i Francuska izbegavaju direktno uključivanje u sukobe, čime su obe strane na dobitku. Ova situacija postavlja pitanje budućnosti odnosa između Ukrajine, NATO saveza i evropskih sila, dok istovremeno naglašava značaj bezbednosnih sporazuma u promenljivom geopolitičkom kontekstu.

(Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading