NA POMOLU VELIKI SUKOB KINE I SAD! Amerikanci povlače drastičan potez! OVAKO JE KRENULO I SA RUSIJOM!

Autor:

Svet

19.02.2024

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nedavna odluka Kine da uvede sankcije američkim kompanijama koje su uključene u isporuku američkog oružja tajvanskoj administraciji dodatno je zaoštrila odnose dve zemlje.

NA POMOLU  VELIKI SUKOB KINE I SAD! Amerikanci povlače drastičan potez! OVAKO JE KRENULO I SA RUSIJOM!

Foto: Shutterstock

Američka administracija proučava mogućnost uvođenja sankcija kineskim kompanijama koje se sumnjiče da su pružale pomoć Rusiji u sukobu u Ukrajini. Prema rečima američkih kongresmena za CNBC, ove sankcije bi predstavljale "prvu direktnu optužbu" protiv Pekinga.

Kongresmen Džeri Konol naglasio je da bi sankcije mogle biti uvedene vrlo brzo, iako je istakao da su zemlje međusobno zavisne u pogledu trgovine. Ipak, izrazio je nadu da bi pretnja sankcijama mogla "razjasniti neka razmišljanja u Pekingu".


Nedavna odluka Kine da uvede sankcije američkim kompanijama koje su uključene u isporuku američkog oružja tajvanskoj administraciji dodatno je zaoštrila odnose između SAD i Kine.

Ovaj potez samo je dodatno podgrejao već postojeće tenzije između dve sile, a sada se situacija dodatno komplikuje mogućim američkim sankcijama kineskim kompanijama.


Ova potencijalna eskalacija sukoba između SAD i Kine ima globalne implikacije, s obzirom na značaj ove dve ekonomske velesile. Sankcije bi mogle imati ozbiljne posledice ne samo na bilateralne odnose između SAD i Kine, već i na globalnu ekonomiju i trgovinu.


Sukob u Ukrajini već duže vreme predstavlja ključnu tačku sporenja između zapadnih i istočnih sila. Moguća uloga kineskih kompanija u ovom sukobu dodatno komplikuje već složenu geopolitičku situaciju u regionu.

Kako se ova situacija bude razvijala, svet će pažljivo pratiti korake koje će preduzeti SAD u vezi sa eventualnim sankcijama kineskim kompanijama, s obzirom na potencijalne globalne posledice ove odluke.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading