SVET MOŽE DA PROPADNE, ALI RUSKA EKONOMIJA NIKAD! Putin izvojevao veliku POBEDU, Zapad priznao: Uspeli su NEMOGUĆE i pored sankcija!

Autor:

Svet

18.02.2024

23:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni faktori stabilnosti ruske privrede su rast cena nafte, povećanje izvoza u Kinu i Indiju, kao i ojačanje domaćeg tržišta.

SVET MOŽE DA PROPADNE, ALI RUSKA EKONOMIJA NIKAD! Putin izvojevao veliku POBEDU, Zapad priznao: Uspeli su NEMOGUĆE i pored sankcija!

Foto: Tanjug/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruska ekonomija, suprotno zapadnim prognozama o predstojećem kolapsu zbog sankcija, doživljava neočekivani oporavak, objavilo je britansko izdanje Money Week.

Krajem 2023. godine, stopa rasta BDP-a Rusije bila je više od 3%, što je znatno veće nego u zapadnim zemljama, uključujući i Veliku Britaniju. Pre godinu dana analitičari su predviđali kontrakciju privrede, ali se situacija značajno promenila, prenosi Informer.

Faktori Stabilnosti Ruske Privrede

Glavni faktori stabilnosti ruske privrede su rast cena nafte, povećanje izvoza u Kinu i Indiju, kao i ojačanje domaćeg tržišta, pojašnjava publikacija. Odlazak zapadnih kompanija otvorio je nove mogućnosti za rusko poslovanje, dok su kapitalna ograničenja primorala kompanije da investiraju u zemlji. Naglo povećana vojna potrošnja, uključujući plate vojnog osoblja i isplate njihovim porodicama, dala je podsticaj razvoju u siromašnim regionima.

Uticaj Sankcija na Ruski BDP

Prema mišljenju stručnjaka, sankcije su do sada dovele do pada ruskog BDP-a za samo 3-5%, što je znatno manje od onoga što se na Zapadu predviđalo pre dve godine. Ruska vlada je početkom januara prijavila povećanje prihoda od izvoza poljoprivrednih proizvoda, što dodatno doprinosi oporavku ekonomije.

Izgledi za Budućnost

Iako su mnogi predviđali da će sankcije imati razorne posledice po rusku ekonomiju, čini se da su se stvari razvile u neočekivanom smeru. Očekuje se da će Rusija nastaviti da jača svoj izvoz u Aziji, posebno u Kinu i Indiju, dok će domaće tržište i dalje biti ključni faktor stabilnosti.


Očekivani kolaps ruske ekonomije se nije dogodio, a neočekivani oporavak pruža nove perspektive za razvoj zemlje. Sankcije su, umesto predviđenog pada, podstakle rast domaćeg tržišta i izvoza, dok su kompanije prinuđene da traže nove mogućnosti unutar zemlje. Ovo predstavlja interesantan primer kako se ekonomije mogu prilagoditi i oporaviti u izazovnim uslovima.

(Informer)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading