KO ĆE NASLEDITI STOLTENBERGA U FOTELJI NATO: Poznat favorit Bajdena za generalnog sekretara Alijanse

Autor:

Svet

22.02.2024

09:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mandat sadašnjeg generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, koji je na toj funkciji od 2014. godine, završava se u oktobru.

KO ĆE NASLEDITI STOLTENBERGA U FOTELJI NATO: Poznat favorit Bajdena za generalnog sekretara Alijanse

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik, Džozef Bajden, podržava holandskog premijera, Marka Rutea, da postane sledeći generalni sekretar NATO, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Politiko.

Politiko je u sredu objavio da dve trećine zemalja NATO podržava Ruteovu nominaciju da preuzme vođstvo Alijanse kasnije ove godine. Neimenovani američki zvaničnik smatra da će Bajdenova podrška Ruteu verovatno podstaći više članica NATO-a da podrže Ruteovu nominaciju nakon meseci nadmetanja između njega i nekoliko drugih evropskih lidera za tu funkciju.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic

 

Mandat sadašnjeg generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga, koji je na toj funkciji od 2014. godine, završava se u oktobru. Povećava se pritisak da se odobri kandidatura Rutea pre samita NATO u julu u Vašingtonu povodom obeležavanja 75. godišnjice Alijanse.

Estonska premijerka, Kaja Kalas, izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO u novembru, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u kombinaciji, jer nije proglasila svoju kandidaturu. Isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova, Krišjanisa Karinša.

Rute nije želeo da razgovara o svojoj kandidaturi na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji proteklog vikenda, rekavši da je naučio lekciju još u oktobru kada je sugerisao da je zainteresovan za mesto generalnog sekretara NATO-a.

Prema pravilima NATO-a, odluka o generalnom sekretaru mora da bude jednoglasna, što znači da Rute mora da dobije podršku 31 zemlje članice Severnoatlantske vojne alijanse.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading