''POSLAO JE OPASAN, NEAMERIČKI SIGNAL SVETU'' Bajden kipti od besa zbog Trampove izjave o napadu Rusije na NATO zemlje: To je sveta obaveza!

Autor:

Svet

13.02.2024

21:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, oštro je kritikovao bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog njegove uloge u suprotstavljanju republikanaca nacionalnom bezbednosnom paketu, koji je danas odobren u američkom Senatu.

''POSLAO JE OPASAN, NEAMERIČKI SIGNAL SVETU'' Bajden kipti od besa zbog Trampove izjave o napadu Rusije na NATO zemlje: To je sveta obaveza!

Foto: Tanjug/AP

Bajden se posebno osvrnuo na izjavu Trampa, u kojoj je sugerisao da bi SAD možda odbile da brane NATO saveznike koji ne izdvajaju dovoljno sredstava za odbranu.

- Ulozi za američku bezbednost su već bili visoki pre nego što je ovaj zakon sinoć usvojen u Senatu, ali poslednjih dana ti ulozi su porasli - istakao je on.

- Situacija po pitanju američke bezbednosti već je bila napeta pre nego što je Senat sinoć odobrio ovaj zakon, ali poslednjih dana ulozi su dodatno porasli - izjavio je Bajden na konferenciji za novinare nakon odobrenja zakona.

- To je zato što je bivši predsednik poslao opasan, iskreno neamerički signal svetu - dodao je američki predsednik.

Predsednik Bajden je posebno naglasio Trampov nedavni poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, u kojem ga je praktično podsticao na invaziju na neke od NATO saveznika.

- Rekao je da će ohrabriti Rusiju da radi šta god hoće ako saveznik ne potroši dovoljno novca na odbranu. To je nešto što nijedan drugi predsednik u našoj istoriji nikada nije izjavio, a najgora stvar je što on to zaista mislio - naglasio je Bajden.

Republika

Foto: Tanug/AP

 

''Trampu principi nisu bitni''

Bajden je istakao da Tramp ne shvata suštinski značaj NATO, nazivajući ga teretom, dok Bajden vidi alijansu kao ključni stub američke bezbednosti i globalne stabilnosti.

- Kada Amerika da svoju reč, to nešto znači. Mi držimo reč. NATO je sveta obaveza - poručio je Bajden novinarima.

Dodatno je naglasio da Tramp ne razume fundamentalne principe slobode, bezbednosti i nacionalnog suvereniteta na kojima je NATO izgrađen.

- Sve je za Trampa transakcijsko, principi mu nisu bitni - istakao je on, piše Gardijan.

- On ne razume da posvećenost koju smo dali deluje i za nas. U stvari, podsetio bih Trampa i sve one koji bi izašli iz NATO da je član pet – koji obezbeđuje međusobnu odbranu ako je jedna članica alijanse napadnuta – pozvan samo jednom. Samo jednom u istoriji NATO. I to je učinjeno da se stane uz Ameriku nakon što smo napadnuti 11. septembra. Nikada to ne treba zaboraviti - zaključio je predsednim SAD.

Bajden je zaključio svoj komentar jasnom osudom Trampove politike prema NATO, naglašavajući da je takav pristup opasan, neamerički i neprihvatljiv za vodeću svetsku silu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading