VAŠINGTON ODBIO PREKID SUKOBA U UKRAJINI: Moskva inicirala pregovore, u Turskoj se sastali posrednici, a onda je usledio ŠOK!

Autor:

Svet

13.02.2024

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon navodnih kontakata preko posrednika, Vašington je, prema tri ruska izvora upućena u diskusiju, odbio predlog ruskog predsednika Vladimira Putina o prekidu vatre u Ukrajini.

VAŠINGTON ODBIO PREKID SUKOBA U UKRAJINI: Moskva inicirala pregovore, u Turskoj se sastali posrednici, a onda je usledio ŠOK!

Foto: Profimedia, Tanjug/AP Sergei Guneyev

Ove tvrdnje dolaze usred napetosti između dve supersile, a američki izvor negira zvanične kontakte i ističe da se SAD neće uključivati u pregovore koji ne uključuju Ukrajinu.

Kontakti s Vašingtonom bili uzaludni

Navodno, Putin je 2023. godine poslao signale Vašingtonu kako javno, tako i privatno putem posrednika, uključujući arapske partnere Moskve na Bliskom istoku.

On je naglašavao svoju spremnost da razmotri prekid vatre u Ukrajini, ali je istovremeno predlagao zamrzavanje sukoba na trenutnim linijama, odbijajući bilo kakvo ustupanje teritorije kojom trenutno upravlja Rusija.

Izvori tvrde da je ovaj predlog viđen kao najbolji put ka postizanju nekakvog mira, ali su kontakti s Amerikancima, prema visokom ruskom izvoru, bili uzaludni.

- Кontakti sa Amerikancima su bili uzaludni - rekao je Rojtersu visoki ruski izvor sa saznanjima o diskusijama krajem 2023. i početkom 2024. pod uslovom da ostane anoniman zbog osetljivosti situacije.

Drugi ruski izvor tvrdi da su Amerikanci putem posrednika obavestili Moskvu da neće pregovarati o prekidu vatre bez učešća Ukrajine, što je dovelo do neuspeha kontakata. Treći izvor dodaje da SAD nisu želele vršiti pritisak na Ukrajinu.

- Nisu hteli da pritiskaju Ukrajinu - navodi treći izvor.

Vašington neće da pregovora bez kijeva

 

Vašington i Kremlj su odbili komentare o ovim tvrdnjama, a obim kontakata i njihov neuspeh nisu bili prethodno prijavljeni.

Ova situacija dolazi u vreme kada je američki predsednik Džo Bajden pokušavao dobiti odobrenje Kongresa za dodatnu pomoć Ukrajini, ali se suočavao s opstrukcijom saveznika bivšeg republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u februaru 2022. godine poslao hiljade vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo potpuni rat nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini. Ukrajina tvrdi da se bori za svoje postojanje, a predsednik Volodimir Zelenski odbacuje rusku kontrolu nad ukrajinskom zemljom i zabranjuje kontakte sa Rusijom.

Američki zvaničnik, koji je želeo ostati anoniman, tvrdi da SAD nisu ulazile u pregovore s Rusijom bez uključivanja Ukrajine. On takođe navodi da izgleda da su postojali nezvanični razgovori s Rusima koji nisu u tamošnjoj vladi, ali SAD nisu bila uključena u njih.

Posrednici se sastali u Turskoj

Putin je nedavno izjavio da je Rusija spremna za dijalog, dok su se posrednici sastali u Turskoj krajem 2023. godine, prema četvrtom diplomatskom izvoru. Ipak, američki zvaničnik tvrdi da nije bio upućen u nezvanične kontakte preko posrednika.

Američki zvaničnik je rekao da nije znao za nezvanični kontakt preko posrednika. Prema tri ruska izvora, Putinov signal je prosleđen Vašingtonu, gde su se sastali najviši američki zvaničnici, uključujući savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, direktora Centralne obaveštajne agencije Bila Bernsa i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Ideja je bila da Salivan razgovara sa Putinovim savetnikom za spoljnu politiku Jurijem Ušakovom i izloži sledeće korake - rekao je jedan od ruskih izvora.

Međutim, kad je poziv stigao u januaru, Salivan je Ušakovu rekao da je Vašington spreman da razgovara o drugim aspektima odnosa, ali da neće govoriti o prekidu vatre bez Ukrajine, navodi jedan od ruskih izvora, prenosi Kurir.

Rat se nastavlja

Jedan od ruskih izvora izrazio je frustraciju zbog insistiranja Vašingtona da neće gurati Ukrajinu ka pregovorima s obzirom na to da SAD pomažu u finansiranju rata.

Znao sam da neće ništa uraditi - rekao je Putin prema rečima jednog ruskog izvora Rojtersa.

Izvor je dodao da je Vašington prekinuo kontakte za koje je trebalo dva meseca da se stvore. Drugi ruski izvor je rekao da izgleda da Sjedinjene Države ne veruju da je Putin iskren.

- Amerikanci nisu verovali da je Putin bio iskren u vezi sa prekidom vatre, ali je bio i jeste i dalje spreman da razgovara o prekidu vatre. Ali podjednako je Putin spreman da se bori koliko god je potrebno, a Rusija može da se bori koliko je potrebno - rekao je ruski izvor.

Кremlj vidi malo smisla u daljim kontaktima sa Sjedinjenim Državama po tom pitanju, kažu ruski izvori, tako da se rat nastavlja.

Ova situacija naglašava duboke razlike između dve supersile i njihovog pristupa rešavanju sukoba u Ukrajini, a daljnji tok događaja ostaje neizvestan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading