HAOS ZBOG PUTINOVE ''ŠEHEREZADE!'' Podigli dron iznad jahte vredne 700 miliona dolara, u tren oka nastao metež: Posada nije sedela skrštenih ruku! (VIDEO)

Autor:

Svet

13.02.2024

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinari Radija Slobodna Evropa (RSE) nedavno su odlučili da istraže kontroverznu superjahtu po imenu 'Šeherezada', koja je, navodno, povezana s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Međutim, njihova poseta jahti u italijanskom gradu Karara nije prošla ''glatko.''

HAOS ZBOG PUTINOVE ''ŠEHEREZADE!'' Podigli dron iznad jahte vredne 700 miliona dolara, u tren oka nastao metež: Posada nije sedela skrštenih ruku! (VIDEO)

Foto: Credit: Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Čim je novinarska ekipa stigla u luku Karara, gde je jahta usidrena nakon uvođenja sankcija Rusiji, neko s palube jahte podigao je dron, izveštava "News In France". 'Šeherezada' je prešla u ruke italijanskih vlasti 5. juna 2022. godine, nakon detaljne istrage italijanske finansijske policije koja je otkrila veze vlasnika jahte s "predstavnicima ruske vlade".

Formalni vlasnik ove luksuzne jahte identifikovan je kao bivši predsednik "Rosnefta" Eduard Kudainatov, koji je takođe pod sankcijama Evrospke unije od 3. juna 2022. godine.

Američke vlasti su takođe izrazile sumnje da jahta pripada lično Vladimiru Putinu, dok je istraživanje tima opozicionog ruskog političara Alekseja Navaljnog tvrdilo da je posada jahte činuli zaposleni u Federalnoj bezbednosnoj službi Rusije (FSB).

Jahta 'Šeherezada', duga 140 metara i procenjena vrednost od oko 700 miliona dolara, već dve godine se nalazi u luci Karara. Tokom tog vremena, jahta je prolazila kroz proces modernizacije, kako je upozorio "Fajnenšal Tajms" u avgustu 2023. godine. Održavanje i modernizacija obavljaju se uz odobrenje italijanskih vlasti, koje su pravile odgovarajući presedan iz režima sankcija.

Uprkos zadržavanju u luci, jahta je u septembru 2023. godine napravila kratak izlet u obližnju marinu. Od tog trenutka, posada se promenila, a sada su britanski državljani preuzeli kontrolu. Kapetan jahte, Englez Gaj Benet-Pirs, vodi brod pod italijanskim nadzorom.

Kada je novinarska ekipa RSE pokušala da pristupi jahti, posada je lansirala dron s palube.

Osim toga, kad su se novinari čamcem približili “Šeherezadi” posada jahte je izašla na palubu opremljena vatrogasnim šmrkovima i spremna da mlazom vode polije svakog ko bi se brodu previše približio. Čamac sa novinarima tada je zaustavila i italijanska policija, ali ona je ekipi ipak dopustila snimanje, kao i da lansiraju svoj dron.

Međutim, novinari su primetili da je s palube 'Šeherezade' ponovo podignut dron, ometajući rad njihove letelice.

Kako prenosi Jutarniji list, tokom istraživanja, novinari su zabeležili i tragove skidanja boje s određenih delova jahte. Ovo je izazvalo zabrinutost među novinarima i aktivistima koji prate sudbinu imovine ruskih državljana na Zapadu, koji se plaše da bi 'Šeherezada' jednog dana mogla jednostavno da nestane iz Italije.

Takođe, u već pomenutoj italijanskoj luci su primetili još jednu jahtu koja je pod embargom - 76 metara dugu 'Ebony Shine', koja je pripadala sinu predsednika Ekvatorijalne Gvineje Tiodoru Obiangi Mlađem, a pre toga vlasnik joj je bio ruski milijarder Viktor Rašnjikov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading