"DOSTA NAM JE RUSKOG ZASTRAŠIVANJA" Članica NATO razvija plan o ulasku u nuklearnu porodicu, čeka se reakcija Moskve

Autor:

Svet

13.02.2024

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraševski je rekao da će se posle rata u Ukrajini nastaviti pregovori o raspodeli nuklearnih snaga u svetu.

"DOSTA NAM JE RUSKOG ZASTRAŠIVANJA" Članica NATO razvija plan o ulasku u nuklearnu porodicu, čeka se reakcija Moskve

Foto: Shutterstock, Tanjug/ap

Poljska, članica NATO-a, želi da ima nuklearno oružje u budućnosti radi bezbednosti i kao sredstvo odvraćanja, rekao je visokorangirani poljski general, prenosi Newsweek.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela pre dve godine, Varšava je bila ključna podrška Kijevu i više puta je upozoravala na opasnost koju predstavlja ruski predsednik Vladimir Putin, koji se nije suzdržavao od nuklearnih pretnji.

Poljski general Jaroslav Kraševski rekao je juče poljskim medijima RMF FM da bi Varšava imala nuklearno oružje, to bi odvratilo moguću agresiju, jer "oni koji imaju nuklearne sposobnosti imaju veoma visok nivo bezbednosti".

Kraševski je rekao da su oružane snage Poljske značajno modernizovane od ulaska zemlje u NATO 1999. godine i da je Varšava uvek pokazivala podršku akcijama Alijanse u suprotstavljanju pretnjama granicama NATO-a.

Novinari su potom poljskog generala pitali o komentaru objavljenom u britanskom listu The Spectator pod naslovom "Vreme je da se Poljskoj da nuklearno oružje", koji je napisao Dalibor Rohač, viši naučni saradnik Američkog preduzetničkog instituta u Vašingtonu.

Rohač je napisao da bi eventualna pobeda Donalda Trampa na izborima u SAD ugrozila sposobnosti NATO-a za odvraćanje, s obzirom na retoriku bivšeg predsednika, koji je veoma kritičan prema Severnoatlantskom savezu.

- Ako želimo da osiguramo bezbednost istočne Evrope u svetlu mogućeg povratka Donalda Trampa u Belu kuću, malo mera bi bilo tako efikasno kao naoružavanje Poljske, najveće zemlje u regionu, nuklearnim oružjem - napisao je Rohač.

Poljski general je takav scenario opisao kao "veoma stvaran" u intervjuu za Poljski radio.

Oni koji imaju nuklearne sposobnosti imaju veoma visok nivo bezbednosti. Obično se takve zemlje ne napadaju, a mogućnost bilo kakve akcije koja ima za cilj da izazove lokalnu krizu se čak i ne razmatra. Zato takav arsenal vidim kao izazov u ​​narednim godinama. Nadam se da će se to desiti - rekao je on.

Na pitanje o vremenskom okviru, on je rekao da će se posle rata u Ukrajini nastaviti pregovori o raspodeli nuklearnih snaga u svetu.

- Zapadnoj Evropi je dosta ruskog zastrašivanja - rekao je on, opisujući Moskvu kao "nepredvidivog suseda".

Newsweek se obratio poljskom Ministarstvu spoljnih poslova za komentar, ali za sada bezuspešno.

U septembru 2022. poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je Varšava zatražila od SAD da stacioniraju nuklearno oružje u Poljskoj zbog Rusije, koja je takvo oružje rasporedila u susednoj Belorusiji.

Varšava je tada saopštila da nije postignut napredak ka razmeštanju nuklearnog oružja u Poljskoj.

Ruska državna novinska agencija TASS, izveštavajući o izjavi poljskog generala o nuklearnom oružju, saopštila je da je šef Kancelarije za nacionalnu bezbednost Poljske Jacek Sievijera izbegao pitanje nuklearnog oružja tokom intervjua za list Rzeczpospolita.

Kažu da je izbegao da odgovori na pitanje da li će Varšava postići sporazum sa SAD o razmeštanju takvog oružja u Poljskoj kao deo NATO-ovog programa razmene nuklearnog oružja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading